Mi-a plăcut mai mult decât mă așteptam. Cartea, a opta din seria „Istoria povestită copiilor”, îmbină istoria cu aventura, cu mitologia și cu un plan narativ al prezentului. Această colecție cred că s-ar potrivi persoanelor cărora nu le place istoria, dar le place să citească (cum sunt și eu).

Ilinca și Călin sunt doi gemeni care au dat peste manuscrisul bunicului lor, în care erau trecute toate numele gemenilor din familie. Dar, dacă acesta este deschis în timpul zilei, tot ce se află pe el este șters. Când gemenii au găsit Manuscrisul, l-au deschis și, evident, toate numele gemenilor au fost șterse. Așa încep aventurile lor, în care au călătorit în trecut, ca să facă să reapară numele pe listă. Aceasta este cea de-a opta aventură, în cursul căreia ajung în vremea lui Vlad Țepeș, mai exact în ziua în care avea să se întâmple Atacul de Noapte.

În poveste, perechile de gemeni pot face schimb de epoci, astfel că, la începutul cărții este continuarea celei de-a șaptea cărți, în care Smaranda și Zamfir merg la școală în zilele noastre, fiind uimiți de realitățile moderne. După școală, copii au deschis Manuscrisul, așa cum i-a învățat Ilinca și au făcut schimb, astfel că primii doi se întorc în lumea lor, iar Ilinca și Călin pot pătrunde în altă epocă.

Aceștia au ajuns într-o cameră mică, plină de haine turcești. La un moment dat, au auzit gălăgie, iar din curiozitate s-au uitat de unde venea. Au dat la o parte o draperie și au văzut în fața lor o masă la care se afla și un tron. După ce au ascultat puțin, și-au dat seama că în fața lor se află Vodă Vlad Țepeș. Vlad îi ordona unui bătrân să scrie ceva, în timp ce el îi dicta. În debara, Ilinca începuse să probeze din haine, dar Călin a oprit-o spunându-i să fie atentă la ce vorbea domnitorul. Gândindu-se să se dea drept paji și încercând să păcălească vigilența celor din jur, gemenii pătrund, de fapt, în miezul unui complot, în cursul căruia ar fi trebuit ca spioni români, deghizați în straiele turcești, să intre în tabără, pe furiș, noaptea, spre a-l ucide pe sultan.

Spre fericirea copiilor, în încăperea cu hainele sunt doi paji, gemeni, la rândul lor, astfel încât pe Călin și Ilinca există cine să îi ia sub protecție și, mai mult, să le arate Turnul Chindiei, să le povestească despre viața lor, să le explice planurile domnitorului, ba chiar să se asigure că dorința copiilor călători în timp de a vedea pe viu întâmplările se va împlini.

Pe drum Dragomir și Nichifor, cei doi paji, s-au certat în legătură cu venirea sau nu a Cavalerilor Ordinului Dragonului. Vlad Dracul sau Vlad Dragonul a fost tatăl lui Vlad Țepeș și acesta era la un moment dat, pentru puțin timp Cavaler al Ordinului Dragonului (titlu pierdut atunci când a refuzat să se lupte cu otomanii, pentru că fiii lui erau ținuți prizonieri de către Imperiul Otoman).

Când au ajuns în locul unde otomanii își aveau corturile, spionii au intrat, turcii care stăteau de pază crezând că sunt de-ai lor. Voievodul a încercat să își pună în aplicare planul de a-l ucide pe sultan. După ce a crezut că a omorât sultanul, a ieșit, a dat de știre că sultanul este mort, în turcă, și că ucigașul este îmbrăcat în haine turcești. După ce turcii au început să se lupte unii cu ceilalți, și-au dat seama că nu sunt de fapt de-ai lor. Oamenii lui Vlad, cu tot cu Vlad au fugit, dar au fost înconjurați. Exact înainte să se lupte, nouă solomonari călare pe nouă balauri au venit de asupra pădurii, împreună cu solomonarul Genune. Turcii pleacă, iar Genune îi spune lui Vlad că povestea nu s-a terminat, că de fapt nu a omorât sultanul, a omorât altă persoană și că a încurcat corturile.

După aceasta, Ilinca și Călin au rostit descântecul și au revenit acasă, aventurile prin istorie urmând să continue cu altă pereche de gemeni.