Schița ,,Vizită”, face parte din volumul ,,Momente și schițe’’, de I.L.Caragiale. În carte se prezintă tema familiei, dar și a educației. Câteva dintre cuvintele-cheie sunt ,,copilăria”, ,,educația”, dar și ,,relația părinte-copil”.
Povestitorul s-a dus în vizită la dna Maria Popescu, amica sa, cu ocazia onomasticii fiului ei, Ionel. Acesta îl aștepta îmbrăcat în maior de roșiori Acolo au loc niște evenimente neplăcute. Când discuta el cu mama lui Ionel despre educația copiilor, din bucătărie s-a auzit glasul servitoarei. Aceasta o roagă pe dna Popescu să îl astâmpere pe Ionel, care voia să răstoarne mașina de cafea. Mama băiatului s-a mulțumit doar să-l avertizeze. Însă aceste incidente au continuat. Ionel s-a dus la grămada de jucării și a ales o trâmbiță . A început să cânte. Deranjat de zgomot, povestitorul i-a spus lui Ionel că gradele superioare nu cântă. Ascultându-l, băiatul lasă deoparte trâmbița și apucă sabia. În următoarele momente intră și jupâneasa, cu dulceață și cafea. Cum o vede, Ionel se repede la ea, asociind-o cu un dușman. Văzând acestea, dna Popescu se pune între cei doi. Acest act de vitejie este răsplătit cu un ochi vânăt pentru că, din greșeală, Ionel a lovit-o pe mama lui. Însă nici de această dată nu l-a pedepsit. Până la urmă cafeaua și dulceață au ajuns pe masă. Ionel, cum le-a văzut, s-a repezit la cheseaua cu dulceață. Mama sa l-a rugat să se oprească, iar el s-a dus în hol cu borcanul de dulceață. După cafea musafirul a vrut să fumeze o țigară . Nu mică i-a fost mirarea când a văzut că Ionel a început și el să fumeze. S-a uitat la mama lui, iar această era tare mândră. După ce și-a fumat țigara, a început să se joace cu o minge. Tot jucându-se, a aruncat mingea spre policandru, aceasta ricoșând în ceașca de cafea, care s-a vărsat pe pantalonii vizitatorului. Nici de această dată mama nu a luat o atitudine serioasă, singura sa reacție fiind amenințarea copilului că nu va mai primi jucării de la musafir.
În ciuda acestui comportament, mama băiatului avea păreri sănătoase despre educația copiilor. Din păcate, ea nu aplica aceste păreri în educația lui Ionel. Din schiță am reținut că rolul ,,părinte” și ,,copil” trebuie știut de fiecare, dar și că părinții trebuie să vadă comportamentul copilului lor înainte să-și dea cu părerea despre cum trebuie să își crească alții copiii.
Schița citită mi-a provocat un sentiment de amuzament deoarece boacănele lui Ionel duc spre comedie, dar am trăit și un sentiment de supărare, căci dna Popescu nu-i atrăgea atenția. Lectura m-a adus cu gândul la copiii care sunt crescuți de bunici, pentru că părinții lor au mult de muncă, dar și la copiii ai căror părinți vor să le ofere libertate, fără să își dea seama că trebuie să impună niște reguli, astfel încât cei mici să se bucure de libertatea pe care ei își imaginează că o au. Consider că această schiță reprezintă o reîntoarcere glorioasă în lumea lecturii deoarece prezintă o temă de actualitate, aceea fiind ,,educația copiilor”.
Schița ,,Vizită”, de I.L.Caragiale, nu este dificil de citit sau de înțeles, deci poate să fie citită la orice vârstă, fiind plăcută cititorilor, atât prin limbajul spumos, cât și prin modul de a acționa al personajelor. Recomand această schiță, dar și pe celelalte care, împreună, alcătuiesc cartea ,,Momente și schițe’’!
Maya Alexandra Cărbunaru, Clasa a V-a, C.N. ,,Traian”
Comentarii recente