1890D7C3-8626-4454-A8DA-57548E763598.jpegViața pe un peron, de Octavian Paler, este una dintre cele mai cunoscute opere ale autorului. Este o carte ce urmărește destinele a două personaje, un bărbat și o femeie, care se întâlnesc într-o gară părăsită, ruptă de lume, așteptând venirea unui tren.

Viața pe un peron este genul acela de carte în care fiecare se regăsește într-o oarecare măsură. Toți ne aflăm pe un peron al vieții, în așteptarea unui tren cu o destinație, de cele mai multe ori, necunoscută.

Închipuiţi-vă că într-o zi ar fi venit un tren şi n-am fi mai avut putere să urcăm în el. L-am dorit prea mult, l-am aşteptat prea mult. Ne-am epuizat în aşteptare şi nu ne-a rămas nicio picătură de energie pentru a ne bucura de sosirea lucrului aşteptat. Numai că ne-am fi simţit striviţi de o mare tristeţe, amintindu-ne cât am visat trenul acela care acum pleacă fără noi. Şi ce-am fi putut face după plecarea trenului? Singura noastră şansă ar fi fost să uităm de el, să uităm de toate, să dormim, iar când ne trezeam, cu ultimile noastre puteri, să aşteptăm alt tren…

Theodora Ladaru, Bacău