1080265557-3.jpeg

Mocanu Denisa Elena, clasa a IX-a

Colegiul National „Vasile Alecsandri” Bacau, Clubul de lectura LecturAsii

“Viața invizibilă a lui Addie Larue” scrisă de V.E Schwab este povestea emoționantă a unei tinere care, într-un moment de disperare, face o greșeală cumplită.

Franța, 1714. Adeline Larue, o tânără de 23 de ani, terifiată de idea de a se căsători cu un bărbat pe care abia il cunoscuse și care își căuta o nouă soție care să poarte de grijă copiilor săi, se face nevăzută printre copacii din pădure cu speranța că va găsi o rezolvare. Face cumplita greșeală de a se ruga la oricare zeu ar asculta-o și îi răspunde însuși întunericul.

“Nu vreau să aparțin altcuiva […] Nu vreau să-mi aparțin decât mie. Vreau să fiu liberă. Liberă să trăiesc, să îmi găsesc drumul, să iubesc sau să fiu singură, dar cel puțin să fie din proprie voință, și sunt atât de sătulă să nu am de ales, atât de speriată de anii care trec pe lângă mine…Nu vreau să mor așa cum am trait, căci asta nu a fost viață. […] Vreau o șansă la viață. Să fiu liberă.”

Cartea este structurată în două planuri: cel al trecutului, care prezintă frânturi din perioada imediat ce a urmat după ce Addie și-a oferit sufletul întunericului și greul prin care a trecut până să se acomodeze cu noua ei viață, și cel al prezentului, care o arată pe protagonistă 300 de ani mai târziu, trăind în New York.

După pactul făcut cu întunericul, pe care l-a denumit Luc și care a luat asemănarea băiatului visurilor lui Addie dintr-un desen de-al acesteia, tânăra s-a trezit a fi mai singură ca niciodată. Deoarece nu și-a cântărit prea atent cuvintele și nu a gândit prea mult ceea ce își dorea, a ajuns să fie nemuritoare, dar cu condiția că nimeni nu își putea aduce aminte de ea. Astfel a trăit timp de aproape 300 de ani fiind uitată de toți cei cu care a avut vreo interacțiune, până într-o zi când l-a întâlnit pe Henry Strauss într- o mică librărie în care acesta lucra. Addie a încercat să fure o carte în ideea că nu și-ar fi amintit nimeni de ceea ce a facut, dar spre marea ei surprindere fapta ei nu a trecut neobservată de Henry.

Cei doi s-au apropiat și când Addie a ajuns să nu se mai simtă singură pentru prima dată în trei secole, află de înțelegerea pe care Henry a facut-o cu Luc. Cu inima frântă, într-o noapte, Henry Strauss a facut un pact cu întunericul. Acesta i-a mai dat 12 luni de trăit, timp care se apropia de sfârșit.

Romanul se sfârșește cu Addie care acceptă să fie a lui Luc câtă vreme acesta o va dori lângă el, dar doar daca îi va cruța viața lui Henry.

Sunt de părere că acest roman emoționant este plin de învățături ascunse. Este una dintre acele cărți la care te vei gândi foarte profund și după foarte mult timp de la finalizarea ei. Am admirat stilul autoarei de a transpune cititorul în pielea fiecarui personaj, în ciuda faptului ca povestea este relatată la persoana a treia. Am putut simți emoțiile emanate de acest volum, din ce în ce mai puternice, cu fiecare pagină întoarsă.