,,Viața ca o pradă”, de Marin Preda,Club IMAGO

Cartea prezintă copilăria, încercările prin care trece autorul însuși în anii de școală, parcursul lui până la etapa devenirii unui autor adevărat. Începutul cărții scoate în evidență faptul că M. Preda reușește să treacă primele patru clase nu oricum, ci aflându-se  printre premianți, deși lui i se părea ca nu știe mai nimic și, în plus era și foarte sărac, desculț, acesta fiind și motivul pentru care iarna lipsea mult de la școală. Tatăl său nu avea bani ca să-i dea să cumpere cărți. Pleacă împreună cu tatăl său să se înscrie la școală la Câmpulung, dar va fi respins la vizita medicală din cauza problemelor cu ochii pe care le avea. În ,,drumul” său încercările sunt din cele mai puternice: un fals librar îi cere o mie de lei tatălui autorului pentru a-l ajuta sa se înscrie la o școală de învățători din țară, unde ar mai fi rămas locuri libere. Plecat la examen la Abrud va lua examenul de bursă cu nota zece și este primul pe listă. Se evidențiază prin faptul că scrie un eseu de optsprezece pagini în care vorbește despre frumusețea naturii, despre cum înțelege el forța cuvintelor.

A demonstrat că este un elev cu anumite pretenții de la profesorii săi, rămânând corigent la matematica timp de doua trimestre pentru că profesorul îi era antipatic prin felul în care le vorbea, pe un ton de superioritate, însă reușește ca în trimestrul al treilea să se concentreze, să învețe și trece examenul deși nimeni nu se aștepta. Are multe amintiri legate și de alți profesori, printre care se numără profesorul de istorie, pe care-l descrie ca înfățișare destul de scund, în care vedea însă un model pentru că trezea respectul tuturor, plecat însă la război. Cu un alt profesor, cel de geografie are loc un incident: deși era un om bun cu elevii are o anumită îndârjire împotriva lui Marin Preda, mai apoi însă cerându-și scuze.

Fiind talentat este susținut să scrie chiar de autorul Zaharia Stancu, care îi dă o lună liberă pentru a-și pune gândurile pe hârtie, dar nu avea nicio inspirație, astfel că este dat afară de la serviciu. Cu toate acestea, peste puțin timp este angajat ca secretar de presă la minister, dar își dă demisia peste câteva luni.
Își amintește de mulți scriitori pe care i-a cunoscut și despre care vorbește, dar în special de Ion Caraion care îi dă o veste nemaipomenită, aceea că i se va publica volumul de nuvele ,,Întâlnirea din pământuri”. Citește multă literatură datorită fratelui unui librar care îl ajutase și vorbesc despre Gogol, Tolstoi, Cezar Petrescu, Balzac, Flaubert.

Citindu- l pe Swift își amintește că înainte de a pleca în armata, își lăsase lucrurile unui scriitor care i le vanduse. Își vizitează frații, pe Ilie, apoi pe Nila care îl îndeamnă să-și cumpere prima pereche de ochelari. Lucrează în mai multe locuri pentru a câștiga bani. I se prezintă lui Nechifor Crainic care era ministru, încercând să-și vândă o nuvelă, dar acela îl refuză pe autorul Marin Preda. Reușește să aibă chiar doua servicii odată, câștigând bani pentru a locui singur și să-și cumpere haine.

Se împrietenește cu Marin Radu Paraschivescu și își publică astfel schița ,,Pîrlitu'”. Sunt legați de discuțiile despre filozofie, dar și cele legate de  literatură.

Se prezintă la recrutare ca subofițer, dar, neavând studiile terminate, este refuzat. Devine secretar de redacție la ziarul ,,Evenimentul Zilei”.
Mai târziu, în 1949, când se află la Sinaia, autorul Marin Preda rememorează amintiri, întâmplări și tot nu se hotărăște despre ce să scrie. Are un manuscris în care completează și când se află la București, dar și la Sinaia, pe care îl termină, dar îl lasă neglijat timp de cinci ani într- un sertar, pentru că era de părere că nu era conținea tot ce voia să spună.

Peste ceva timp, prin 1955 își găsește puterea interioara, amintirile îi sunt clare și,  în timp ce era redactor la ,,Viata Românească „, își ia concediu ca să termine cartea, care va apărea peste opt luni de zile în luna decembrie, fiind vorba despre romanul ,,Moromeții”.

Recomandarea mea legată de romanul ,,Viața ca o pradă” se referă la modul interesant în care Marin Preda reușește să pună pe hârtie fragmente din viața sa, oferind atât de multe detalii, astfel încât cititorul devine curios și înțelege că uneori viața este dificila și, ca să devii ceea ce-ți dorești este nevoie de curaj și să nu renunti, să lupți pentru ceea ce te reprezintă.

Maceșanu Mădălin, clasa a IX- a B.