O plimbare printre rânduri

Romanul  ,,Iarna lui Isidor’’ scris de Veronica D. Niculescu și ilustrat de Radu Răileanu este considerat continuarea romanului ,,O vară cu Isidor’’, cea mai cunoscută carte a autoarei. Apărut în anul 2020 la editura Polirom, volumul conține 216 pagini.

Consider că acest text este important atât pentru mine cât și pentru alți copii din această generație și cred că ar trebui să o citești și tu !

Un prim argument ar fi că această carte conține personaje animaliere și complexe, în special personajul principal, Isidor. El este un condor ce a evadat de la Zoo Băneasa cu ajutorul fetiței de 13 ani, Serena. A învățat să zboare, lucrul ce și-a  propus Serena să îl ajute să facă atunci când au plecat la Sinaia (toate această se întâmplă în primul volum, O vară cu Isidor). După ce a învățat să zboare, Serena îl părăsește, iar acum este singur în sălbăticie. Fiindcă iarna se apropie, condorul își face o listă de priorități. Oamenii pot lua exemplu de aici, că dacă îți dorești ceva cu adevărat o să primești, însă trebuie să muncești pentru acel ceva, exact cum a făcut Isidor. De asemenea te învață cât de importantă e prietenia, cât de importanți sunt prietenii când ai nevoie de o reconfortare sufletească, de un schimb de idei valoroase, de un moment de încredere și iubire și cum să fii un prieten bun, apropiat, iubitor și dezinteresat, prin faptele pe care personajele din carte le fac. De exemplu: cum se împrietenește condorul cu corbul, cu buha bufnița și cu un câine mare și blând. Ei, împreună cu familia corbului, soția și cei șaptezeci și patru de copii, fac un gest incredibil de curajos și bun prin care arată altruismul și devotamentul pe care le au în suflet și ce putere a prietenie poate avea cineva/ un om/ un personaj. Textul este o alegorie despre prietenie.

În al doilea rând,  volumul este cunoscut nu doar de elevii din clasele V-VIII, ci chiar și de elevii din clasele mai mici. Este o carte bună și pentru cei mai mici, deoarece în carte sunt multe ilustrații fascinante prin care copiii  își pot construi o baza a unei viziuni pe care o au când citesc cartea, iar astfel li se dezvoltă imaginația și pot înțelege textul mai ușor. Romanul are multe poezii frumoase și încântătoare din care copiii se pot inspiră, își pot dezvoltă creativitatea sau poate chiar și iubirea față de animale și față de literatură. În carte se regăsesc și cântecele și ghicitori, la fel de frumoase și încântătoare ca  poeziile  care sunt de asemenea glumețe ,,Ce-ncepe cu S și se-ncheie cu A? O fi Serena?’’. Este o carte ușor de înțeles  atât pentru copiii din clasele mai mari, cât și pentru copiii din clasele mai mici și îți poate captiva atenția foarte simplu, de la prima pagină .

Un ultim argument este că, deși animalele sunt umanizate, poți afla în paginile frumos illustrate cum trăiesc ele, unde și cât,  plus alte informații despre viața și comportamentul păsăresc.. Dacă ești curios de acest lucru, cartea este potrivită pentru tine. Arată cum animalele vânează, cum mănâncă, ce mănâncă. Tot în această carte vei afla cum este să stai toată ziua închis într-o cușcă,exact cum stăteau animalele de la Zoo Băneasa, cum este să locuiești într-o pădure, exact cum trăia condorul, mai specific într-un copac până s-a mutat în casa părăsită a unui scriitor, cum animalele duc dorul de stăpânul lor, exact cum păsăroiul suferă de dorul unei copile după ce au călătorit împreună și s-au atașat unul de altul. De asemenea, dacă ești o persoană empatică, poți simți tristețea, dorul și sârguința condorului de a face bine, de a evita răul și poți înțelege mai bine prin ce trece Isidor, atașându-te de el, iar cu această legătură pe care o ai cu personajul principal, cred că vei primi o experiență de lectură mai bună, însă indiferent de tot ce am scris pe marginea cărții, conținutul ei este foarte captivant și înduioșător astfel încât  nu vei regretă că ai citit-o.

În concluzie, textul  ,,Iarnă lui Isidor’’ este un text important pentru mine și toți copiii din generația din care fac și eu parte, deoarece ne înduioșează, ne înmoaie inima, ne putem inspiră din el, ne oferă, în final,  idei despre cum să scriem scrisori expresive sau chiar cărți, ne dezvoltă creativitatea și, nu în ultimul rând,  aflăm ce fac animalele pentru a supraviețui dorului de cineva foarte drag de care te-ai atașat și pe care nu îl vezi mult timp.  Alexandra Morodan, VIII

WIN_20220922_15_42_33_Pro.jpg