Uzumaki 3-in-1 Deluxe Edition - Junji Ito

Uzumaki, de Junji Ito

Lovin Ioana-Alecsandra

Clasa a XI-a H

Colegiul Național “Vasile Alecsandri” Bacău

Cercul de lectură “LecturAșii”

Seria “Uzumaki” a fost publicată în limba engleză sub numele de Uzumaki: Spiral into Horror de către VIZ Media, sub sigla VIZ Signature, între 16 octombrie 2007 și 19 februarie 2008, și din nou într-un volum omnibus cu copertă tare la 15 octombrie 2013. De asemenea, a fost publicată în poloneză de către Japonica Polonica Fantastica în mai 2011 ca parte a seriei Mega Manga, în cehă de către Zoner Press și în spaniolă de către Planeta Cómic. Această serie are 19 capitole scrise în 3 volume.

Uzumaki a fost ales de Asociația Bibliotecilor Americane ca fiind unul dintre cele mai bune zece romane grafice pentru adolescenți în 2009.

Plasată în micul oraș Kurouzu-cho, povestea are în centrul evenimentele bizare și tulburătoare care se desfășoară după sosirea unui misterios fenomen spiralat.

Protagonista, Kirie Goshima, și prietenul ei, Shuichi Saito, devin treptat conștienți de evenimentele ciudate care afectează orașul lor. Ei descoperă în curând că locuitorii din Kurouzu-cho sunt obsedați în mod inexplicabil de spirale, care se manifestă sub diverse forme și le răsucesc viețile în moduri terifiante. De la corpuri contorsionate la obiecte în spirală și chiar transformări psihologice, orașul devine un peisaj de coșmar infestat de spirale.

Pe măsură ce Kirie și Shuichi navighează prin nebunia și oroarea din ce în ce mai mare care îi înconjoară, ei întâlnesc o distribuție de personaje excentrice și chinuite care sunt consumate de spirale. Fiecare capitol explorează un aspect diferit al influenței spiralei, dezvăluind povești tulburătoare despre obsesie, nebunie și grotesc.

Ilustrația complexă și obsedantă a lui Junji Ito surprinde perfect atmosfera de groază și neliniște, cufundându-i pe cititori într-o experiență vizuală impresionantă și tulburătoare. Narațiunea construiește cu măiestrie tensiunea și anticiparea, fiecare capitol adâncindu-se mai mult în secretele întunecate și forțele malefice aflate în joc.

De-a lungul cărții „Uzumaki”, temele obsesiei, ale chinului psihologic și ale fragilității minții umane sunt explorate cu măiestrie. Spiralele devin o metaforă a puterii distructive a obsesiei și a modului în care aceasta poate răsuci și consuma indivizi și comunități.

Vă recomand cu insistență seria manga „Uzumaki” dacă sunteți un fan al horror-ului psihologic și al povestirilor unice. Creată de renumitul mangaka Junji Ito, „Uzumaki” este o capodoperă care vă va captiva cu atmosfera sa întunecată și suprarealistă.