Niko, un băiat de 14 ani, protagonistul cărții ”Ușa cu trei încuietori” de Sonia Fernandez – Vidal,  s-a trezit confuz cu un mesaj reflectat pe tavanul camerei lui: ”Dacă vrei să ți se întâmple ceva nou, nu mai face mereu aceleași lucruri”. Enigma aceasta l-a făcut să iasă din rutină și să o apuce pe alt drum spre școală, fapt pe care nu l-a regretat aproape deloc, fiindcă a întâlnit niște făpturi fantastice foarte înțelepte.

S-a lăsat călăuzit prin lumea cuantică de un elf firav și de o zână nespus de frumoasă, o lume pe care a descoperit-o descuind o ușă cu trei încuietori. Băiatul asistă la evenimente surprinzătoare, încercând, în același timp, să se păzească de spectrele negre, niște făpturi alcătuite din materia găurilor negre, al căror scop este de a-l înghiți pe Niko. Centrul de Inteligență Cuantică îi încredințează băiatului misiunea de a readuce echilibrul între universul cuantic și lumea din care provine.

Mi-a plăcut această carte, deoarece mi s-a părut o incursiune perfectă în lumea științei, pe înțelesul copiilor, conținând dileme interesante, precum și aventuri, termini științifici transformați în personaje ale cărții, pentru a fi mai aproape de noi. Sunt convinsă că unii copii vor fi interesați de această carte, fiind dornici să descopere lucruri noi, în timp ce pășesc într-un univers plin de surprize.

(Alexia Ciobănuc, clasa a V-a A, Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr”, Sibiu)