WhatsApp Image 2021-09-03 at 18.29.22.jpeg

 

Una dintre cărțile mele preferate este ,,Universul știe” de Erin Entrada Kelly. Aceasta este despre curaj, familie, suferință, batjocură și acceptare de sine. Este cartea al cărei personaj principal este un copil. Dar nu orice copil, ci unul care a trecut prin multe greutăți ale vieții, un copil care a fost batjocorit și considerat inferior de ceilalți, din cauza faptului că era mic și timid.
Cartea aduce în discuție o perioadă prin care orice copil trece în viața lui. Perioada în care personalitatea și stima de sine scad, perioada în care este timid și poate fi influențat ușor, perioada în care își pierde încrederea în el și se simte neajutorat. Mai mult, este perioada în care oamenii din jur judecă înainte de a-l cunoaște cu adevărat pe cel de lângă el și nu îi observă calitățile, ci doar aspectele pe care i le consideră defecte.
Un astfel de copil a fost și Virgil, care, trezindu-se într-o dimineață și mergând spre casa lui Kaori Tanaka, prietena lui cititoare în stele, nu știa că avea să i se întâmple ceva rău. După o întreagă aventură și o întâlnire cu bully-ul școlii, Virgil a dovedit curaj și bunătate.
Astfel, Virgil s-a acceptat pe sine, a reușit să-și învingă toate fricile și a înțeles că nu contează aspectul, ci firea. Mai întâi și-a dovedit lui că este puternic și bun în interior, apoi le-a demonstrat și celorlalți. Eu am înțeles că în viață nu trebuie să fii neapărat puternic din punct de vedere fizic, ci psihic.
,,Universul știe” este cartea care poartă cititorul printr-un carusel de emoții, este cartea care oferă o lecție de viață și este cea în care, un copil mic transmite un mesaj puternic. Mi-a plăcut că autoarea a descris un copil ca oricare altul, un copil care avea frici, curiozități, visuri, un copil care simțea nevoia de a fi înțeles, de a se adapta, de a avea prieteni și de a nu mai fi batjocorit. Virgil este eroul acestei cărți și unul dintre personajele mele preferate.
,,Slăbiciunea n-are nimic de-a face cu kilogramele. (…) Există mai multe feluri de-a fi puternic. A fi războinic n-are nimic de-a face cu mărimea. Cu siguranță au mai existat războinici mici.”

Denisa Maria Havași – Școala Gimnazială Nr. 2 Diaconu Coresi Brașov.