Kristin Hannah, „Un nou început”, editura Litera, anul 2018, traducător: Valentina Georgescu.
Kristin Hannah nu este un clasic, dar operele ei sunt inedite și remarcabil de bine scrise. De fiecare dată, autoarea atinge subiecte tabu, pe care le dezvoltă într-un mod firesc, fără să pară forțate.
Același lucru se întâmplă și în romanul „Un nou început”, pe care l-am citit într-o zi. Recunosc, coperta este cea care mi-a atras atenția, inițial. Nici nu am citit sinopsis-ul, așa că nu știam la ce să mă aștept. Dar nu am fost dezamăgită!
Leni, personajul principal, poate părea, la prima vedere, un stereotip: tânăra adolescentă care se caută pe sine. Dar cam aici se opresc asemănările. Kristin Hannah ne provoacă și ne prezintă efectele războiului asupra psihicului, traumele suferite din cauza unui soț abuziv și granița fină dintre iubire și ură. Totul în Alaska anilor ’70, un loc sălbatic, nepopulat, unde posibilitățile sunt puține. Dar Leni refuză să accepte că existența ei se poate rezuma doar la un cămin toxic. Cu ajutorul lui Matthew, care face parte dintr-o familie înstărită, Leni face tot posibilul să fugă. Însă, viața are alte planuri.
Romanul a fost o experiență pe care nu o voi uita prea curând. Am plâns și am fost uimită de modul liric în care autoarea prezintă durerea și sechelele fizice și emoționale. Poate fi citit la orice vârstă și, pentru mine, cuprinde tot ceea ce mă face să iubesc un roman: emoția pe care mi-o creează.
Evelyn Urucu, Colegiul Național „Traian”, Drobeta Turnu Severin.
Comentarii recente