Cristian Pătroi, cls.a IX-a B

,,Un motan pe nume Bob”, de James Bowen
#Club IMAGO-Liceul Tehnologic Nr.2, Tg-Jiu

,,James Bowen pune pe hârtie propria poveste de viață despre cum poți să reziști încercărilor dacă îți găsești acel punct de reper care să-ți deschidă calea înspre tine însuți.

Care ar fi, probabil vă întrebați, povestea legată de motan? După cum autorul însuși mărturisește într-un interviu, în momentul în care se afla într-un punct de cotitură a vieții sale, ieșit de la dezintoxicare după dependența de droguri, însoțit de chitara sa pe străzi, îl găsește întâmplător la parterul blocului pe motanul Bob, pe care îl ia să-l îngrijească.

Pe de altă parte, James Bowen, autorul relatează episoade despre viața sa tristă, fiind lipsit de prieteni, făcând parte dintr-o familie destrămată care nu l-a ajutat să se descopere ca adolescent, ca om și, care nu a știut să-i fie alături. Este interesant de citit cum, dacă ajungi al nimănui, pe străzi, nimeni nu crede în tine, nu-ți acordă nicio șansă, nu e interesat să-ți asculte povestea și să te ajute, ci, mai degrabă caută să vadă doar răul, să te judece, poți descoperi o cât de mică șansă să supraviețuiești. Oare îți vine în ajutor Dumnezeu? Oamenii ei înșiși te condamnă la singurătate.
Șansa unui asemenea om, cum e personajul- narator, rămâne deci motanul Bob, a cărui grijă îl responsabilizează, îl determină să devină un altul, să învețe cum să fie fericit, dacă nu a reușit alături de oameni, alături de un motan.

De altfel, subiectul acestei cărți a transformat-o într-un bestseller, deoarece am citit că a fost tradusă în 30 de limbi. Wow, ce reușită!!

Cu siguranță în colțul tău stai și te întrebi ce este atât de special la povestea dintre un om și un motan? Răspund eu: ce altceva decât puterea oamenilor de a supraviețui datorită iubirii , dacă înveți să ai încredere în tine, să te iubești pe tine ca om, dacă iubești cu grijă un animal, dacă-ți dai o șansă, atunci e imposibil să nu-ți deschizi propriul drum în viață.

O recomandare sinceră: mi-a plăcut pentru că este o carte care te învață cât de fericit poți să fii dacă știi să apreciezi fiecare moment pe care îl trăiești. „