Mărțișoare/Cărțișoare

1 martie călător
Îți trimite-un mărțișor,
Împletit cu multe fire
Să-ți aducă fericire!
Este al șaptelea  an când, trimițând ca mesager un cântecel de copii, vă invităm să sărbătoriți împreună cu noi, MĂRȚIȘOARE/CĂRȚIȘOARE –
un top mai special al cărților. De ce spunem că este mai special?
Pentru că dorim să asociem cititul cu o sărbătoare
iar în credinţa celor vechi Anul Nou începe odată cu 1 martie, odată cu venirea primăverii și trezirea naturii la viață.
Se mai spune că oamenii din vechime credeau că sub 1 martie se afla un bolovan mare care marca începutul.
Și mai spun cei care cercetează credințele și calendarele că sărbătorile vechi de amestecă cu cele noi,
se completează și capătă alte înțelesuri.
Ce ar fi dacă am completa și noi scenariul și am spune că bolovanul acela mare ar întruchipa cartea?
Nu credeți că am găsi o semnificație bună și puternică pentru  MĂRȚIȘOARE/CĂRȚIȘOARE?
Și tot cei vechi ne învață că o sărbătoare nu este cu adevărat sărbătoare
dacă nu ne pregătim pentru ea din timp și nu ne bucurăm de ea împreună cu ceilalți.

Dăruiți celor dragi MĂRȚIȘOARELE/CĂRȚIȘOARE însoțite de gândurile voastre,
exprimate în așa fel, încât să-i convingeți să le  citească și să se bucure  de ele!
Bucurați-vă și voi de cele primite!

Nu ne uitați nici pe noi!
Așteptăm Mărțișoarele voastre postate la

Cărți de top!

http://www.lecturiadaelevilor.anpro.ro/carti-de-top/
MĂRȚIȘOARE/CĂRȚIȘOARE sunt în CALENDARUL nostru semnul începutului unei noi LECTURIADE.

Iar, la sfârșit, pe cei care doresc îi invităm să ne povestească  cum au sărbătorit Mărțișorul,
aplicând pentru admiterea la

Școala Solomonarilor lui Solomon Marcus

vezi regulamentul

 

Mărțișoare-cărțișoare sub zodia inspirației feminine la IOANID

(un digiproiect candidat la competiția „Lecturiada 2020. Istoria unui posibil viitor. Încă un pas”)

Derulat pe tot parcursul lunii martie și anticipat de activitățile dedicate din ultima săptămână a lunii februarie, proiectul „Mărțișoare-cărțișoare sub zodia inspirației feminine la IOANID” a avut ca scop familiarizarea elevilor claselor a V-a (ambele clase ale școlii, 32 de elevi) cu rețeaua națională de cititori și de elevi participanți la proiectele derulate sub egida „Lecturiadei elevilor”. De asemenea, ne-am propus familiarizarea cu activitățile de lectură derulate prin metoda proiectului. Subordonate acestor scopuri:

A. Obiectivele proiectului au fost:

    1. familiarizarea cu fondul autohton de credințe, superstiții, sărbători, evocări literare legate de începutul primăverii;
    2. punerea în context prin raportare la cadrul mai larg al culturii/literaturii universale
    3. derularea unei serii de activități menite să invite la reflecție cu privire la următoarele subiecte: începutul primăverii-început simbolic de an agricol-mărțișorul ca simbol; feminitatea-rolul crucial al femeii în casă/familie/societate/cultură; imagini feminine inedite: scriitoarea, luptătoarea, militanta.

B. Activități/Etape. Activitățile derulate și cronologia proiectului se întind de-a lungul a patru săptămâni: ultima din februarie și întreaga lună martie (din care prima decadă a prilejuit concentrarea mai multor evenimente, organizate „față în față”, iar în a doua decadă m-am rezumat la activități de extindere, contribuind la asigurarea coeziunii și a coerenței demersurilor educaționale, la a crea o atmosferă liniștitoare pentru elevii care, în primul lor an de gimnaziu, experimentau, într-un context social neobișnuit, trecerea la școlarizarea on-line).

 

Proiectul a debutat în ultima săptămână din februarie cu etapa pregătitoare. S-a afișat posterul Mărțișor-Cărțișor și s-a anunțat lansarea noului an de competiție al Lecturiadei; s-au organizat activități de lectură/discuții/reflecție pe marginea legendei Dragobetelui și a Babei Dochia, s-a evocat legenda Mărțișorului.

Reflecția cu privire la legenda Dragobetelui, la asocierile culturale dintre primăvară și sărbătorirea iubirii au avut menirea să fixeze câteva idei importante pentru parcursul proiectului: iubirea este întemeietoare de vieți. În numeroase culturi, a sărbători dragostea se suprapune ritualurilor desprimăvărării, căci primăvara este semn întemeietor de vieți, la rândul ei: un nou an agricol, un nou cerc existențial începe acum. În citirea legendei Dragobetelui s-au subliniat acele aspecte care se refereau la ritualurile de curtare, la faptul că se întemeiau tinere perechi tocmai în această perioadă a anului. Discuțiile au continuat explorând asocierile primăvară-viață, primăvară-gingășie- feminitate, pentru a pregăti seria de activități dedicată Mărțișorului.

Lectura și reflecția asupra legendei Mărțișorului au conturat cadrul de focalizare asupra tradițiilor legate de începutul lunii martie. Tocmai pentru că a oferi mărțișoare înseamnă a prelungi o tradiție, i-am provocat pe copii la a dărui unele „altfel”, confecționate de ei, mărturie a legăturii lor sufletești cu persoana căreia îi vor fi dăruite. Provocarea a constat mai ales din a crește gradul de dificultate a exercițiului: ce ar fi dacă am face niște cărțișoare memorabile? Au mai primit mamele, bunicile, surorile voastre mărțișoare „din carte”? Răspunsul a fost negativ; prin urmare, i-am rugat să aducă în termen de două zile citate din cărțile preferate (astfel încât să putem imprima și ilustrații ale coperților pe hârtie autocolantă). De asemenea, printre autocolantele cu coperți ale cărților alese de ei, am strecurat și ilustrații din cele două volume ale proiectului „Nes(u)pusele” (lansat pentru a celebra un centenar de la Marea Unire, dar și pentru a îndemna la reflecție/conștientizare în legătură cu rolul femeilor pe scena publică în acest secol). Așadar, activitatea principală a perioadei a fost  atelierul, cu durata de 1h/clasă, de confecționare a Mărțișoarelor-cărțișoare, pe două tipare structurale: citat adus de elev, oferit în dar mamei/altei femei semnificative pentru existența copilului, mărțișor cu copertă sau mărțișor-surpriză cu imaginea uneia dintre personalitățile evocate în proiectul „Nesupusele”.

Săptămâna 1-6 martie a continuat în spiritul Mărțișorului: în cursul unei tombole organizate la finalul atelierului din săptămâna anterioară, elevii au tras la sorți câte un coleg de clasă căruia să îi dăruiască o carte în loc de mărțișor – „Mărțișor secret”. De la mic la mare, am dăruit cărți (inclusiv coordonatorul și-a pus numele în cutie, cu intenția de a dărui, cui se va nimeri, câte un exemplar din „Nes(u)pusele și de a aștepta cuminte să afle care dintre copii i-a adus ca mărțișor o carte). Ca atare, unul dintre evenimentele centrale ale săptămânii a fost prezentarea și justificarea alegerilor de carte. Fiecare copil, marți 3 martie (de Ziua Mondială a Scriitorilor), și-a prezentat destinatarul și cartea. Acestui episod i s-au asociat recenzii-surpriză, ca mărțișoare spirituale, și lecturi paralele din „Nes(u)pusele vs. poveștile femeilor din propria familie.

Prima lectură din „Nes(u)pusele” a adus-o în prim-plan pe Principesa Ileana, pentru a focaliza asupra destinului Casei regale românești – la 5 martie urma să vizionăm la Centrul Cultural Francez „Maria, Regina României”.

Apoi, am citit într-un alt moment, fragmentul dedicat unui personaj colectiv – bunicile, folosind tabla clasei pentru a crea o hartă mentală a „lumii bunicilor” noastre: legătura afectivă este călăuza noastră într-un alt episod reflexiv: cărei femei din viața noastră am scrie, din tot sufletul, o scrisoare? Am putea găsi o poveste dintr-o carte pe care să le-o oferim în dar, pentru 8 Martie?

Așadar, alt eveniment important a fost scrierea unei scrisori, folosind ca inspirație/mesaj adresat un citat sau o idee, un gând dintr-o carte. Scrisorile s-au adresat mamei/unei femei importante pentru ei, urmând să le fie dăruite de 8 martie. Fiecare dintre ele a fost închisă în plic (timbrat cu timbru autocolant înfățișând una dintre „Nes(u)puse”, de dragul continuității tematice sau o copertă de carte, dacă scrisoarea a făcut referire la respectivul titlu) personalizat prin elemente decorative (mici desene, viniete, semnături, în funcție de bunul plac al copilului).

Săptămâna 9-16 martie a fost cea mai dificilă săptămână a proiectului. „Episoade” din digieveniment prevăzute inițial au fost abandonate, ca urmare a închiderii școlilor. Am încercat să transferăm către primele noastre tentative de școlarizare on-line și acele activități pe care le mai puteam realiza, fără să ieșim din casă: lecturi paralele din Nes(u)pusele și poveștile propriei familii, evocarea imaginilor feminine semnificative pentru spațiul cultural românesc. Acest proiect a fost folosit ca punte în etapa de transfer al învățării spre mediul digital, activitățile inițiate în clasă fiind continuate prin lecturi on-line, dublate de prezentări multimedia on-line.

Ultima săptămână de proiect, 16-20 martie: rămânem pe baricade. Cu.. ce putem face sub deviza #stai_acasă, anume evocarea imaginii femeilor luptătoare: imagini eroice, femei militante, femei pe front, rezistența prin cultură (Malala, Ecaterina Teodoroiu, Anne Frank, Aisha Durrani). Exercițiu important, de altfel: încurajează o atitudine rezilientă în vremuri tulburi, iar exemplele pozitive susțin moralul și alungă neliniștile.

C. Evaluarea proiectului s-a realizat prin feedbackul (mai ales verbal) oferit de copii fiecărei activități. Un cuantificator ar putea fi și faptul că, în mod remarcabil (nefiind obligatorie niciuna dintre activități), s-au implicat toți copiii, din ambele clase, în toate etapele proiectului. Digiproiectul și evenimentele sale au fost menționate de copii și în chestionarul de feedback de la sfârșitul anului școlar ca exemplu de activități memorabile/care le-au plăcut/pe care le-ar parcurge din nou în următorul an școlar.

D. Diseminare. Proiectul a fost diseminat prin publicarea unui articol în Consilierul de lectură nr.2 (22)/2020, p.51-53, rubrica Semnale, cu titlul „Cronici de IOANID. Mărțișoare-cărțișoare și luna inspirației feminine”.

Linkuri aferente proiectului

„Ordinul cititorilor IOANID” se prezintă, cu toate digiproiectele sale, pe blogul dedicat acestui an de lecturiadă, „Îmblânzitorii de zmeie”, subpagina „Digievenimente”, la următoarea adresă: http://ordinul-cititorilor-ioanid.simplesite.com/446538216

Toate activitățile se pot urmări, la fel ca ecoul acestora, și cu ajutorul postărilor de pe grupul de Facebook al Lecturiadei elevilor 2020, de pe blogul comunității școlare IOANID, de pe pagina de Facebook a Școlii Gimnaziale IOANID, de pe contul de Facebook al coordonatorului Ordinului cititorilor IOANID etapele acestui proiect. Iată, mai jos, linkurile:

https://www.facebook.com/groups/1990804990946055/permalink/3266847200008488/ (debutul proiectului, semnalat la 1 martie pe grupul de Facebook „Lecturiada 2020”)
https://www.facebook.com/groups/1990804990946055/permalink/3270726126287262/ (ziua 2 de proiect – reacții la Mărțișoarele-cărțișoare cu citate din cărți/ilustrații din Nesupusele, recenzii-obiect (formate inedite de prezentare – dosarul de investigație dintr-o cutie de bomboane pentru a povesti despre „Pericol la End House” de Agatha Christie, pregătirea lecturilor paralele din „Nesupusele”/ compunerile copiilor despre o nesupusă a propriei familii).
https://www.facebook.com/delia.maier.16/posts/143758887119754 (zodia inspirației feminine: lecturi paralele de Ziua Mondială a Scriitorilor 3 martie – „Nesupusele” vs.lecturi din scriitoarele copilăriei)
https://www.facebook.com/delia.maier.16/posts/144032623759047 (zodia inspirației feminine: lecturi paralele – „Nesupusele” – personajul colectiv al bunicilor vs.bunicile (lumea bunicilor) din propria familie)
https://www.facebook.com/hashtag/zodia_inspira%C8%9Biei_feminine (referire la 8 martie, scrisori către mame/bunici/mătuși/surori).
https://www.ioanid.com/evenimente-scoala/martisoare-cartisoare-si-luna-inspiratiei-feminine/ (privire de ansamblu asupra primelor 3 săptămâni de proiect, din perioada școlarizării față în față).
https://www.facebook.com/groups/1990804990946055/?post_id=3301944886498719 (sinteza primelor săptămâni de proiect pe grupul de Facebook „Lecturiada 2020”).

 

 

elevi: Alexia Maria Nicolae, Luca Mihai Postîrnăceanu; coordonator: Natașa-Delia Maier,

„Ordinul cititorilor IOANID, Școala Gimnazială IOANID, București