Scrierea unei recenzii, în general, nu reprezintă un lucru greu de făcut. Se prezintă o parte din acțiune, personajele, dar și o părere personală. Ce se întâmplă, însă, când ai de scris despre o carte care ți-a plăcut foarte mult și care ți-a transmis ceva? Lucrurile se complică. Cel puțin în cazul meu. Îmi găsesc cuvintele mai greu decât în mod normal pentru că simt că nu pot să redau chiar toate stările pe care mi le-a dat cartea respectivă. Încerc totuși. Îmi doresc să le spun și celorlalți măcar câteva informații care să le trezească interesul și care să-i facă să citească.
Așa se întâmplă și acum, când scriu despre o carte care m-a emoționat mult. Este vorba despre Un fiu de Alejandro Palomas. Am început să citesc această carte fără să fi auzit o altă părere sau să cunosc câteva date despre autor. Nu regret absolut deloc faptul că am citit-o. Merită.
Cartea spune povestea unui băiețel deosebit, Guillermo, dezmierdat Guille care trăiește doar cu tatăl său, mama fiind plecată la muncă în altă țară. Guille pare un copil fericit, susține diriginta sa, Sonia. Niște semne de întrebare vor apărea însă în mintea dirigintei, când întrebat ceea ce dorește să devină când va fi mare, băiețelul răspunde că vrea să fie Mary Poppins. Nu ca ea, ci ea însăși. Sonia decide să intervină. A observat de-a lungul timpului că Guille nu pare afectat de plecarea mamei, ba mai mult, nici nu dorește să vorbească despre acest lucru. La școală are o singură prietenă, pe Nazia, o fetiță pakistaneză, iar în rest își petrece timpul în lumea cărților. Fericirea lui pare doar de fațadă. În sprijinul Soniei apare Maria, consilierul școlii. Guille ajunge în cabinetul Mariei, iar de acolo începe adevărata aventură spre sufletul copilului. El se deschide încet în fața consilierei și ajunge să îi spună povestea și trăirile sale așa cum poate el mai bine – prin desene și câteva cuvinte. Lipsa figurii materne este resimțită. Prezența fizică a tatălui nu este suficientă căci acesta este, din punct de vedere al sufletului și gândului, mult prea departe de copil. Adevărata bătălie se dă în mintea băiețelului. Terapia aceasta îl ajută și scoate la iveală faptul că băiatul este mai puternic decât s-ar fi bănuit că este un copil de vârsta lui.
Povestea se conturează treptat, asemeni unui puzzle, prin adunarea frânturilor de informații din fiecare capitol în parte. Nici capitolele nu sunt structurate mai prejos, ci într-un mod aparte, din patru perspective diferite. Capitolele alternează de la Guille, la Manu, la Sonia și la Maria, respectiv copilul, tatăl acestuia, învățătoarea și în final, consiliera lui Guille.
Nu rămâne decât să recomand cartea. Da, citiți-o! Merită, merită, merită. Este o carte specială, care pur și simplu te sensibilizează. Temele pe care autorul le alege sunt foarte delicate, îți ajung la suflet. Impactul pierderilor este observat atât asupra adulților, care, uneori se pierd în suferința lor și uită de copiii care resimt diferit, cât și asupra copiilor care au mai multă maturitate și forță interioară. Pe de altă parte, este discutată și problema refugiaților care nu se adaptează, dar care nici nu sunt ajutați să se integreze. De asemenea, este adusă în vedere și problema femeilor pakistaneze care sunt căsătorite de mici copile, chiar și cu rude de-ale acestora. De asemenea, ni se arată și influența pe care o au profesorii asupra elevilor – profesori care pot aduce o schimbare în viața lor dacă încearcă să îi cunoască mai bine, dincolo de primele aparențe.
Așadar, deși pare un roman scurt ca întindere, mesajul pe care îl transmite este mult mai puternic. Cartea este plină de inocență, de gingășie, de frumusețe, de emoție. Este despre pierdere, despre regăsirea puterii de a merge mai departe atunci când viața nu îți aduce numai bucurii. Este despre familie, despre părinți, despre copii. Este despre legăturile ce se formează între oameni și despre importanța acestor relații. Într-un cuvânt: „Supercalifragilisticexpialidocious”.
Lectură plăcută!
Aioanei Denisa
Colegiul Național Elena Ghiba Birta Arad
Aioanei Denisa
Colegiul Național Elena Ghiba Birta Arad
Comentarii recente