Franța. Regiunea Champagne. Al Doilea Război Mondial. Secrete de familie. Adulter. Iubire ascunsă. Interesul v-a fost trezit?
Ei bine, romanul „Ultima geană de lumină” include toate cele menționate mai sus. Acțiunea este cât se poate de complexă, înaintând pe mai multe planuri: în anii 1940 și în secolul XXI, anul 2019. Astfel, facem cunoștință cu diferite personaje ce reprezintă tipologii diverse, în care ne putem regăsi.
Ceea ce surprinde este faptul că nu există personaje care întruchipează doar binele sau doar răul. Autoarea a dorit să prezinte cât mai bine natura umană și, în consecință, participanții la acțiune sunt „gri”: fac greșeli grave, pe care le compensează cu fapte nobile. O întâlnim, în acest mod, pe Inès, o tânără franțuzoaică ce se căsătorește din dragoste cu Michel Chauveau, deținătorul podgoriilor si a șampaniei Maison Chauveau. Dar, din păcate, al Doilea Război Mondial vine, iar mariajul celor doi este pus la încercare. Din cauza distanțării emotionale, Inès caută alinare în brațele lui Antoine, un om fără scrupule, care colaborează cu nemții, pe când Michel se îndrăgostește de Celiné Laurent, soția celui mai bun prieten al său.
În 2019, urmașii lor, încă, le poartă greșelile. Liv este proaspăt divorțată, iar o simplă călătorie în Franța alături de bunica ei ajunge să fie o lecție de viață: află secrete demult îngropate și învață, din nou, să trăiască.
Acest roman este unul alert, cu multe răsturnări de situație. Este încărcat de speranță, de emoție și de deznădejde, iar, la final, rămâi cu întrebarea: oare este cineva vinovat?
Evelyn Urucu
Comentarii recente