matt-haig-eu-si-mos-craciun-EDITURA-NEMIRA-662x1024.jpg

Poveste și roman grafic deopotrivă, pe tema Crăciunului, mi-a plăcut pentru că Moș Crăciun o ajuta pe Amelia să se adapteze în Elfhelm (nu mi-a plăcut de Moș Vodol, deoarece a trădat elfii și l-a ajutat pe iepurașul de Paști).

Cartea este despre o fată pe nume Amelia. Ea a avut o viață foarte grea. Mama ei era foarte bolnavă și fata trebuia să lucreze, așa că Amelia curăța hornurile. Dar, într-o zi, când mama a murit, Amelia a fost trimisă la un azil de săraci. Amelia a petrecut mult timp acolo. Persoana ei preferată era Mary, bucătăreasa. Era foarte blândă. Da, într-o seară, Moș Crăciun le-a luat pe amândouă în ținutul lui, în Elfhelm. La puțin timp, Moș Crăciun și Mary s-au îndrăgostit și s-au căsătorit. Când Amelia începu să studieze la școala de elfi, a descoperit că nu era bună la mai nimic. Îi era foarte greu să înțeleagă cum „2+2= Zăpada”, căci totul era diferit de ceea ce știa.

Între timp, ea s-a gândit că ar fi totuși bună la zburatul cu sania. Dar i s-a spus că trebuia să treacă șase luni de când începuse școala ca să o poată conduce. Au trecut apoi șase luni, dar tot nu au lăsat-o să zboare cu sania, deși celorlalți elfi le era permis.

Și au trecut încă două luni și, atunci, Amelia i-a spus toată povestea Moșului, care i-a convins pe elfi să o lase să se dea cu săniuța prin aer. Dar, când a ieșit la primul antrenament cu sania, Amelia a provocat un accident, din cauza pisoiului (Căpitanul Funingine). A aterizat forțat în pădure. Acolo, a întâlnit mai multe personaje fantastice, printre care și spiridușa Adevărului. Cu sania stricată a ajuns înapoi în Elfhelm, unde a încercat să se angajeze, pentru a avea bani de reparații.

Într-un final, și-a găsit un post la ziarul local, „Zăpada zilei”, dar a fost jignită de Moș Vodol, care ura oamenii. El își crease un alt ziar, plin de minciuni. Elfii l-au crezut totuși, așa că Amelia se simțea foarte tristă și a vrut să plece în Laponia. Pe drum, s-a întâlnit cu prinzătorul de scrisori Pippin, care a convins-o să se întoarcă acasă.

Între timp, banca de ciocolată fusese jefuită, dar nu se știa de cine. Întorcându-se prin pădure, împreună cu spiridușa Adevărului, Amelia a descoperit o conspirație a Iepurașului de Paști și a lui Moș Vodol împotriva lui Moș Crăciun. Conspiratorii au descoperit fata și au capturat-o, forțând-o să mintă că Moș Crăciun jefuise banca, minciună pe care lumea a crezut-o, încât Moșul a fost trimis la închisoare, împreună cu toată familia.

Răufăcătorii au vrut să îi înece în ciocolată, dar, grație unei vrăji a lui Moș Crăciun, au scăpat cu bine și, când au ieșit din închisoare, spiridușa Adevărului le-a povestit întâmplările tuturor elfilor. Iepurașul s-a hotărât că vrea să devină bun, să împartă și el cadouri de Paști, așa că Moșul și Amelia au putut să continue să dăruiască oamenilor cadouri de Crăciun.

Peste ani, când Amelia a îmbătrânit, a revenit la azilul de săraci, pentru a le povesti copiilor despre Moș Crăciun. Aceștia ascultau cu multă bucurie poveștile ei.