Anton Lupan, un tânăr școlit la Paris, se împrietenește cu Pierre Vaillant. Amândoi plănuiesc să pornească împreună către un colț de lume care era necercetat: Țara de Foc. Mulți oameni au plecat spre acest tărâm, dar puțini s-au mai întors. În anul 1878 Pierre Vaillant dispare în mod misterios. Anton Lupan nu renunță și își adună oameni de nădejde și pornește către Țara de Foc, căutându-l în același timp de prietenul dispărut.

Acest roman m-a vrăjit, transportându-mă în vremurile sec. al XIX-lea. Am navigat pe mări tulburi, am înfruntat forțele naturii, am dat piept cu pirații și am explorat un ținut ostil stând în fotoliu cu cartea în mână. Am făcut parte din curajosul echipaj al goeletei ”Speranța” și am trăit aceleași întâmplări ca membrii echipajului (Gherasim, Ismail, Ieremia, Haralamb, Cristea Busuioc, Adnana, Mihu, câinele Negrilă și Anton Lupan).

Recomand această carte celor care vor să călătorească peste mări și țări de-a lungul paralelelor și meridianelor, să exploreze ținuturi necunoscute și periculoase. Acest roman nu-i cu nimic mai prejos decât călătoriile aventuroase ale lui Jules Verne. (Andrei Țiplic, clasa a V-a A, Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr”, Sibiu)