adevarul-in-cautarea-timpului-pierdut-swann.jpg

Marcel Proust, „Swann”, editura Adevărul, anul 2010, traducător: Irina Mavrodin.

Cu ocazia Zilei Literației, am ales cea mai bună lectură din această vară: opera lui Marcel Proust, autor consacrat, unul dintre cei mai talentați scriitori ai secolului XX. „În căutarea timpului pierdut” i-a adus recunoaștere mondială, pe bună dreptate. Iar „Swann”, prima parte din această serie de romane, reprezintă copilăria tânărului Marcel. Și este, de asemenea, cartea mea preferată din vara aceasta.

Ador faptul că facem cunoștință cu temerile si pasiunile copilului Marcel. Descoperim Combray-ul, întâlnim membrii familiei. Sentimentele micului Proust m-au făcut să lacrimez: totul este atât de viu și de autentic în mintea lui! Iubirea pentru părinți, dorința de afecțiune și interesul în persoana domnului Swann m-au făcut să mă regăsesc în roman.

Și ceea ce mai impresionează e faptul că romanul nu prezintă doar copilăria prin ochii unui mai bătrân și mai înțelept Proust, ci și povestea de viață a domnului Swann. O existență plină de plăceri, de distracții și o aventură nevinovată duc la consecințe dezastruase: dragostea imposibilă din cauza rangului social inferior. Astfel, am fost părtașă la încercările lui Swann de a se debarasa de acest sentiment de „rău augur”, care îți întunecă mintea. Am trăit alături de el chinurile dragostei și l-am putut înțelege pe deplin.

Pe de altă parte, vedem iubirea inocentă a micului Proust pentru fiica domnului Swann. Am observat cât de diferită este de pasiunea înflăcărată a tatălui fetei. Descrierea ei și detaliile menționate m-au făcut să îndrăgesc și mai mult cartea și să resimt fiorii primei iubiri copilărești.

„Swann” a fost, din toate punctele de vedere, cea mai bună lectură din vara aceasta. Am iubit cartea și nu m-am rezumat doar la o citi. Am încercat să îmi perfecționez stilul de scriere, „furând” tehnici din romanul lui Proust. Recomand această carte oricui, este o lectură obligatorie, care îți încălzește inima și te uimește, deopotrivă.

Evelyn Urucu, Colegiul Național „Traian”,  Drobeta Turnu Severin.