Personaje de ispravă și sursă de inspirație pentru scriitori din toate timpurile, pisicile populează cărțile lumii, după cum v-am convins, sper, în ultimele două prezentări de carte. Nu am fost surprinsă deloc să le găsesc și pe coperta unui alt gen de scriere, nici ficțională, nici nonliterară. Este vorba despre „Super Pisici”, de Ashley Morgan și care cuprinde poveștile adevărate ale unor feline extraordinare. Parcă ar fi biografiile romanțate ale unor personalități, ca acelea de la Editura Polirom, care au apărut recent și în biblioteca mea.
Cartea pornește de la ipoteza că pisicile sunt niște creaturi divergente: prădători iscusiți, dar și prietene de nădejde; solitare, dar foarte iubitoare; energice, dar care dorm 18 ore din 24, ca bebelușii. Însă, fie că vânează, fie că dorm, fie că se joacă, aceste feline sunt pline de surprize. Chiar dacă au un aspect pufos care pare să reflecte o personalitate „moale”, pisicile pot fi niște războinici neînfricați, care se luptă fără frică de moarte pentru cei dragi lor și supraviețuiesc celor mai înverșunate condiții.
Faith, pisica de la biserica Sf. Augustin din Londra, a fost găzduită de părintele Henry și, curând, a dat naștere unui pisoiaș. Simțind pericolul ce avea să vină, Faith și-a părăsit confortabilul culcuș din biserică și a coborât în pivniță, cu motănelul după ea. Părintele Henry nu i-a înțeles comportamentul, dar pe 9 septembrie 1940, când Londra devenise deja un loc nesigur din cauza războiului, sirenele au început să sune. Henry și restul locuitorilor și-au petrecut noaptea într-un adăpost aerian, iar biserica a fost bombardată. A doua zi, părintele și-a găsit pisicile tefere, printre ruine. Acest a fost surprins de instinctul matern și intuiția lui Faith, care a rămas în memoria londonezilor mult timp după aceea.
Faith nu este singura pisică ce a supraviețuit în condiții miraculoase. Citind cartea, veți afla de Oscar, un motan marinar, a cărui abilitate de a trișa moartea i-a adus porecla de „Sam de Nescufundat”. Sau de Sugar, care și-a consumat una din cele nouă vieți când a supraviețuit căderii de la etajul 19. Sau de Tigger, care a călătorit 480 de kilometri, agățat de bara de protecție a mașinii.
Nu, nu sunt ficțiuni, deși unele istorisiri parcă țin de domeniul fabulosului. Sunt doar dovezi că pisicile sunt ființe extraordinare, care merită toată atenția și afecțiunea noastră. Sunteți de acord cu mine? Andrada Trempe, clasa a 7-a, Școala Gimnazială „Oltea Doamna”, Oradea
Comentarii recente