„Splendida cetate a celor o mie de sori”, Khaled Hosseini, editura „Niculescu”, anul 2020, traducere de Crenguța Napristoc.
Am aflat despre Khaled Hosseini, pentru prima dată, pe internet. Câteva citate în engleză din „Splendida cetate a celor o mie de sori” mi-au apărut în fața ochilor și am decis, pe loc, să citesc această carte. Bineînțeles, au mai trecut câteva luni până când am ajuns la acest roman, dar nu am regretat niciun moment alegerea de a intra în universul creat de Khaled Hosseini.
„Spledida cetate a celor o mie de sori” este întruchiparea vieții în Afghanistan, mai exact în Kabul, capitala ce se află într-un proces de autodistrugere tocmai din cauza luptelor ideologice interne. Cu o acțiune ce se desfășoară pe mai bine de patruzeci de ani, romanul este o adevărată epopee în care întâlnim multe personaje, cu un destin similar: Mariam și Laila sunt soțiile lui Rasheed, un om fără scrupule, ce crede în inferioritatea femeilor în societate.
Mariam este rezultatul unirii dintre o servitoare și un cunoscut om de afaceri. Cu o viață plină de greutăți și fără nicio bucurie în aproape toată existența ei, Mariam crede că poate să găsească un anumit grad de fericire alături de Rasheed, soțul ei în urma unei căsătorii forțate. Dar totul cade în ruină în momentul în care Rasheed îi impune lui Mariam să poarte burqa, bazându-se pe considerente religioase. Apoi, Mariam pierde o sarcină, iar viața și speranțele ei se năruie.
Pe de altă parte, Laila este fiica a două persoane ce s-au căsătorit din dragoste. Tatăl ei, un profesor concediat de comuniști, este un adevărat cărturar, dar are o înfățișare mai puțin masculină, dacă este să-i dăm crezare lui Rasheed. Laila trăiește într-o familie destrămată de conflictul militar din Afghanistan, după ce ambii ei frați sunt uciși pe front. Marea ei iubire, Tariq, fuge din Kabul, lăsând-o cu inima frântă. Mai mult, părinții ei sunt uciși într-un atac cu bombă, Laila ajungând singură pe lume. Însă, Rasheed, abia așteptând să profite de tinerețea și frumusețea Lailei, o cere în căsătorie. Laila acceptă, dar nu datorită motivelor știute de Rasheed, ci pentru că tânăra este însărcinată cu copilul lui Tariq. De aici, destinele lui Mariam si al Lailei se întretaie. Lupta lor pentru eliberare dintr-o căsătorie abuzivă fizic și emoțional este abia la început.
Astfel, pe fundalul unei țări fărâmițate politic, lupta pentru emancipare a femeilor este aproape stopată. Khaled Hosseini suprinde perfect această atmosferă, iar stilul său de scriere este plin de sensibilitate și lirism, prezentând într-un mod diferit războiul și cum acesta influențează viața.
Evelyn Marina Urucu, clasa a XI-a, Colegiul Național „Traian”, Drobeta-Turnu Severin.
Comentarii recente