splendida-cetate-a-celor-o-mie-de-sori_1_fullsize.jpg

Splendida cetate a celor o mie de sori

Khaled Hosseini

Splendida cetate a celor o mie de sori de Khaled Hosseini, la fel ca și celelalte două romane ale sale renumite (Și munții au ecou și Vânătorii de zmeie), este o carte impresionantă și mai ales tulburătoare. Este o carte care mi-a deschis ochii și m-a făcut să apreciez mai mult viața pe care o am, după ce am citit povestea Lailei și a lui Mariam. Viața lor nu este doar o ficțiune, creația lui Hosseini, ci este viața pe care au dus-o, și din păcate o duc în continuare majoritatea femeilor din Afghanistan și din multe alte țări chiar și în ziua de azi. De-a lungul cărții, pe lângă un permanent nod în gât, am simțit, pe rând sau deodată, tristețe, groază și mai ales frustrare.

Acțiunea romanului este plasată în Afghanistan, pe timp de război, remarcându-se atât consecințele războiului, cât și statutul femeii din acea vreme. Două pasaje reprezentative pentru acest statut al femeii mi s-au părut: ”Precum acul unei busole care arată nordul, degetul acuzător al bărbatului va găsi întotdeauna femeia. Întotdeauna” și “Atenție, femei: Veți sta tot timpul în casele voastre. Nu este cuviincios ca femeile să bată străzile fără rost. Dacă ieșiți afară este obligatoriu să fiți însoțite de un mahram, o rudă bărbat. Dacă veți fi prinse singure pe stradă, veți fi bătute și trimise acasă. Nu veți vorbi decât dacă veți fi întrbate. Nu veți privi bărbații în ochi. Nu veți râde în public. În caz contrar, veți fi bătute. Fetelor le este interzis să meargă la școală, Toate școliile de fete vor fi închise imediat. […] Dacă veți fi găsite vinovate de adulter, veți fi omorâte cu pietre.” Pe cât de nedrepte și exagerate sună aceste vorbe pentru noi, pe atât de adevărate s-au dovedit acestea a fi pe parcursul întregului roman. Femeia practic nu însemna nimic, era înjosită și maltratată zilnic, fără ca cineva să ia vreo măsura în acest sens.

Romanul prezintă povestea a două femei, provenind din medii total diferite, pe care destinul le aduce împreună atunci când aveau cea mai mare nevoie una de cealaltă. Mariam, o harami (copilă din flori), are o copilărie cruntă, fiind nevoită să se căsătorescă de la o vârstă foarte fragedă cu un bărbat mult mai în vârstă decât ea, pentru a nu păta onoarea tatălui său. Deși la început se purta destul de frumos cu ea, viața lui Mariam a devenit un calvar din momentul în care soțul ei, Rasheed, a aflat că aceasta nu îi putea oferi un copil. Din acel moment, bătăile erau la ordinea zilei pentru Mariam. Pe de altă parte, este prezentată povestea Lailei. Aceasta are o copilărie “normală”. Atât de normală pe cât putea să fie viața unei fete din Afghanistan. Spre deosebire de majoritatea fetelor din acea vreme, Laila mergea la școală, era educată și provenea dintr-o familie mai modernă în care nu se aplicau cu strictețe trdițiile musulmane prin care femeia era înjosită. Viața Lailei ia o turnură tragică din momentul în care își pierde mai întăi frații, apoi părinții din cauza războiului. Aceasta ajunge să trăiască împerună cu Mariam și Rasheed, fiind nevoită să se căsătorească cu acel monstru pentru a-și salva copilul cu care era însărcinată. Rasheed are grijă de ea, transformând-o pe Mariam în sevitoarea Lailei, până când începe să bănuiască faptul că Laila era însărcinată cu copilul altui bărbat. Din acel moment, ambele femei devin victimele bătăilor zilnice ale lui Rasheed, care nu scapă nicio ocazie de a-și revărsa toți nervii asupra celor două femei. Astfel, relația dintre Mariam și Laila se întărește pe zi ce trece, cele două adunându-și forțele pentru a putea îndura toate nenorocirile la care sunt supuse, pentru a supraviețui și pentru speranța că într-o zi vor putea schimba ceva.

Romanul se termină într-o notă cât de cât optimistă, după toate evenimentele tragice care au avut loc pe parcursul său.

Splendida cetate a celor o mie de sori este o carte tulburătoare despre prietenie, dragoste, speranță și supraviețuire. Este o carte care ne deschide ochii asupra abuzurilor ce se întâmplă în jurul nostru chiar și în ziua de astăzi și care ne învață să nu ne pierdem speranța și să mergem mai departe, chiar dacă totul în viața noastră pare să se prăbușească.

Ghilea Ariana, clasa a XI-a C

Colegiul Național Elena Ghiba Birta Arad