IMG_5339.jpeg

Romanul „Și-n fiecare dimineață drumul spre casă e tot mai lung”, scris de autorul Fredrik Backman, a fost publicat în România, în anul 2023, la editura Arthur și are ca temă viața și fragilitatea ei.
​Acest roman spune povestea unui bunic și a nepotului său, Noah, care pornesc într-o călătorie în capul bunicului. Aici era o mare dezordine, iar amintirile bunicului erau amestecate. Cei doi își continuă drumul, dar bunicul se rătăcește de nepot și de amintirile prezente, luându-o pe o potecă greșită. Acesta ajunge în perioada în care trăia cu soția sa și rămâne un timp acolo. Fiind copleșit de sentimentele de dor și nostalgie, se bucură de momentele pe care le retrăiește și uită că se află în trecut. Totuși, cu ajutorul soției sale, descoperă că este într-o altă realitate, într-una de care îi era dor și pornește pe un drum nou, să-și aducă aminte cine este acum, în prezent. Reușeste să-și regăsească nepotul și să se întoarcă acasă, dar când acesta îl întreabă unde a fost, bunicul ridică din umeri confuz: nu era sigur ce să spună.
După un timp, bunicul se întoarce în trecut, dar, de această dată, drumul spre casă este mai lung. Acest traseu se repetă și de fiecare data bunicului îi este din ce în ce mai dificil să-și readucă aminte prezentul.
​Această carte ne învață cât de important este prezentul și cât de norocoși suntem că putem să ne bucurăm de el, că suntem capabili să ne întoarcem din orice perioadă a vieții noastre și să construim amintiri noi. De asemenea, ne amintește nouă, nepoților din toată lumea, că bunicii noștri, pe măsură ce îmbătrânesc, se îndepărtează cu sufletul și cu mintea de noi. Se întorc pe vremea când erau de vârsta noastră și ceea ce doare cel mai tare este că ne uită pe noi. Dragii lor nepoței pentru care s-ar juca din nou ca în copilărie devin alte fețe plângărețe, care cer să fie recunoscute.
​     Viața și momentele ei sunt fragile, greu de făcut, dar ușor de spart. Viața însăși este un drum necunoscut, pe care suntem obligați să mergem, fără hartă, iar la un moment dat, ne rătăcim. Exact asta ne transmite această carte: ne amintește că suntem niște bieți aventurieri care, într-un final, uită de unde au venit și nu-și amintesc unde trebuie să ajungă, la fel ca bunicul lui Noah.
​     Drumul bunicului este unul plin de greutăți, unul pe care acesta se simte pierdut și are nevoie de ajutorul nostru, al cititorilor, să nu-l facem să se simtă singur. Dați-i o mână de ajutor, puneți-vă ochelarii de explorator și pășiți pe urmele bunicului, dar să aveți grijă să nu vă pierdeți, pentru că la fiecare pas greșit drmul spre casa e tot mai lung!

Cărbunaru Maya, clasa a VIII-a B                                    Colegiul Național,,Traian”, Drobeta Turnu Severin