„Sensul existenței umane”, Edward O Wilson. Cartea aceasta este o invitație către un efort comun, lansată oamenilor de știință și celor din câmpul artelor, pentru a răspunde la întrebările elementare din jurul ființei umane, interesând nu doar ce este omul ci mai ales de ce este el așa. Edward O. Wilson reconsideră, cu mult optimism și obiectivitatea specifică unui biolog, locul omului în univers, admițând atât plusurile, cât și scăderile acestuia.
Revelatoare a fost pentru mine explicația antropologică a conflictului interior, ca semn exclusiv al umanității. în evoluția omului, au acționat 2 forțe opuse: selecția la nivel de individ și selecția la nivel de grup, o moștenire a paleoliticului sau „ștampila de neșters a originii noastre umile” (C. Darwin), care ne determină să acționăm diferit – impune competiție/ fapte rele între membrii grupului pt. binele personal și altruism/ fapte bune pentru ca grupul întreg să supraviețuiască & să prospere;
Wilson spune:„Rezultatele celor 2 vectori opuși din selecția naturală sunt înscrise în emoțiile și rațiunea noastră, și nu pot fi șterse. Conflictul uman nu este o inconsistență personală, ci o caracteristică umană permanentă”
„Conflictul intern al conștiinței generat de nivelurile concurente ale selecției naturale (…) Nu e vorba de lupta care se dă în sufletele noastre între bine și rău. (…) Presiunile contrarii ale selecției genetice a ființelor preumane a produs un amestec instabil de reacții emoționale înnăscute. Ele au creat o minte care-și schimbă mereu dispoziția ca un caleidoscop și este deopotrivă mândră, agresivă, competitivă, mânioasă, răzbunătoare, coruptă, perfidă, curioasă, aventuroasă, tribală, vitează, umilă, patriotică, empatică și iubitoare. Toți oamenii normali sunt josnici și nobili, uneori pe rând, alteori concomitent.”
Criza, sfâșierea, sfârșirea atât de cunoscute omului sunt semnul lui particular:„instabilitatea emoțiilor este o calitate pe care ar trebui să o păstrăm. Ea este esența caracterului uman și sursa creativității noastre.”
*
Religia, piedică în societatea globală urbană:
– „Homo sapiens este o specie disfuncțională din naștere”.(Ramona Jitaru, Colegiul Național Vasile Alecsandri Bacău )
Comentarii recente