Sarah.jpeg

Denisa Boișteanu, clasa a XII-a J, Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău
Titlu : Se numea Sarah
Autoare: Tatiana de Rosnay
Editura: Litera
Numărul paginilor: 299
Este o carte apărută la editura Litera și care m-a impresionant prin povesta ei tragică .
Cartea ne prezintă povestea unui jurnaliste americane stabilită de mulți ani la Paris, care ajunge să afle că are o legătură (ascunsă de membrii familiei ei) cu o fetiță evreică.
Acesta poveste m-a întristat deoarece sunt prezentate mici fragmente din trecutul fetiței care mi-au zdrobit sufletul . Cele mai triste momente trăite de mine au fost acelea când jurnalista a găsit o scrisoare redactată de fetiță și adresată fratelui ei mai mic și întâmplarea care m-a făcut să plâng a fost când aceasta l-a găsit pe fratele ei .
Legătura puternică stabilită între cele două personaje feminine din epoci diferite este perfect surprinsă în următoarea secvență: „Sarah. Nu mă părăsise niciodată . Mă schimbase, pentru totdeauna. Povestea ei, suferința ei o purtam în mine. Mă simțeam de parcă aş fi cunoscut-o. O ştiam cum era copil. Adolescentă. O gospodină de patruzeci de ani, care intrase cu maşina într-un copac, pe un drum înghețat din New England. Puteam să-i văd perfect chipul. Ochii verzi, migdalați. Forma capului. Postura. Mâinile. Zâmbetul care se înfiripa rareori. O cunoşteam. Aş fi putut s-o opresc pe stradă , dacă ar mai fi trait…”
O fărâmă din Sarah rămâne și în fiecare dintre noi, cititorii romanului. Imposibil să nu fim afectați; fie de ororile nazismului, fie de destinul tragic al familiei lui Sarah, fie de neputința Juliei, personajul-narator, de a-i face dreptate, dincolo de timp, fetiței de altădată…
Cartea mi-a fost recomandată de colegii de la Cercul de lectură „Rost, valoare dezlegare” din Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău. O recomand cu mare drag, dar trebuie să fiți pregătiți să vă rupă inima! Pasionații de istorie vor găsi informații esențiale despre holocaust; iubitorii de adrenalină vor sta cu sufletul la gură pentru reconstituirea, ca într-un puzzle, a trecutului, romanticii vor găsi în paginile cărții cel puțin o frumoasă poveste de iubire iar căutătorii de răspunsuri vor deschide o cutie a comorilor…