„Iubiți viitori solomonari, iubiți ucenici solomonari în primul, al doilea sau al treilea an de școală,
Aflați despre mine că sunt bine și sănătoasă care sănătate v-o doresc și dumnilorvoastră.”
Cam așa începea o scrisoare pe vremea când solomonarii, pricolicii, joimărițele și luparii făceau parte din viețile oamenilor. Am primit în ultima lună multe telefoane și mesaje pe adresa personală în care mi s-au cerut lămuriri despre înscrierea la cele trei secțiuni ale Lecturiadei. Pentru mine ar fi fost mai simplu dacă aș fost contactată direct pe http://www.lecturiadaelevilor.anpro.ro/contact/ Același lucru s-a întâmplat și în cazul Mihaelei și Marinelei. Așa că, m-am hotărât să răspund și în numele lor tuturor celor care ne-au scris ori intenționează să ne scrie, cu speranța că veți găsi răspunsuri pentru majoritatea nelămuririlor voastre. Decamdată mă voi referi doar la „Scrisori prin mail”, rugându-vă să urmăriți pașii.
Primul pas. Informați-vă.
Deschideți http://www.lecturiadaelevilor.anpro.ro/
- Deschideți fereastra http://www.lecturiadaelevilor.anpro.ro/scrisori-pe-mail/
- Apăsați pe „Citește regulamentul”. Vi se deschide regulamentul.
- Citiți-l cu atenție ca să vă fie clar care este scopul concursului, ce vi se cere la secțiunea pentru care ați optat, care sunt criteriile de evaluare (pentru că în funcție de ele vă veți scrie scrisoarea și în funcție de ele se vor selecta premiile – 6 elevi invitați la Școala solomonarilor împreună cu profesorii lor + încă 44 de scrisori publicate pe site într-un volum cu ISBN ) și cum vă înscrieți. Recitiți de mai multe ori regulamentul ca să fiți siguri că ați înțeles bine. Poate nu e rău să-l printați, dacă credeți că îl puteți citi mai bine așa.
- Recitiți și textul de pe pagina cu „Scrisori prin mail”. Într-o formă mai jucăușă reia cerințele din regulament.
- Descărcați acordul și rugați-vă părinții sau tutorii sa-l citească și să-l semneze dacă sunt de acord cu prevederile lui, apoi scanați-l. Fără acordul părinților sau al tutorilor, dacă sunteți minori, scrisoarea nu se ia în considerare.
Al doilea pas. Pregătiți-vă scrisoarea.
- Înainte de a trece la scrierea propriu-zisă a scrisorii, gândiți-vă bine cine va fi adresantul matur al scrisorii voastre, de ce doriți să-i scrieți și ce anume ați vrea să știe despre voi. Cu alte cuvinte, care sunt problemele voastre și de ce anume ați vrea să i le destăinuiți, pentru că, în funcție de ele, vă veți alege limbajul și formula de adresare. Acesta e momentul în care puteți să faceți o primă ciornă a textului.
- Faceți apoi fotografii care ar susține ideile din scrisoarea voastră. E bine să faceți mai multe ca să aveți de unde alege.
- V-aș mai da un sfat: intrați în grupul de pe facebook „Lecturiada 2019. Istoria unui posibil viitor”. E un grup deschis așa că puteți avea oricând acces la materialele postate. În cele trei luni s-au pus materiale interesante legate de scrisori, în general, și de preocupările altor copii și adolescenți din generația voastră. S-ar putea să vă descoperiți pe voi mai bine, citind despre alții. Sau, pur și simplu, căutați voi pe internet materiale. Sunt foarte multe și, în mod sigur, generatoare de idei. Vă destăinuim un secret: Marinela a găsit pe net povestea unui experiment de la o mare universitate din Anglia când li se cerea studenților să scrie o scrisoare în care să se descrie ca generație digitală. Am preluat-o și am adaptat-o la categoria voastră de vârstă – a nativilor digitali.
- Recitiți-vă prima ciornă. Nu se întâmplă nimic, dacă, citită acum, nu vă mulțumește. Aveți timp încă 10 zile să o refaceți luând în considerare cerințele și criteriile de evaluare. Dacă a doua sau, poate, a treia variantă vă mulțumește în privința conținutului și limbajului (altfel de adresezi unui prieten mai mare, altfel părinților, altfel unui profesor etc.), controlați puncturația și dacă vă încadrați în numărul de semne (să nu depășească 10.000 de semne). Nu uitați!! o scrisoare cu greșeli de ortografie sau fără semne diacritice este eliminată automat din concurs.
- În sfârșit, ajungeți la problemele de tehnoredactare. O punere în pagină originală, alegerea unui font potrivit, fotografii expresive, care nu numai să explice, ci să adauge ele însele ceva textului, spun multe despre voi, despre felul în care vă raportați la interlocutorul vostru, despre imaginația voastră, despre simțul pentru frumos (căutați pe internet sau rugați-vă părinții și bunicii să vă arate scrisori de pe vremea când erau tineri și scrisorile erau trimise prin poștă – culoarea hârtiei, caligrafia, plicul, timbrul, toate contau. Aveți astăzi la îndemână atâtea posibilități, altele, desigur, dar servesc până la urmă aceluiași scop. Încă ceva, dacă v-ați hotărât să vă ilustrați scrisoarea cu fotografii luate de pe internet, nu uitați să verificați dacă aveți acces la ele și nu uitați să indicați întotdeauna sursa.
Al treilea pas. Trimiterea scrisorii
- Dupa ce ați pregătit scrisoarea și acordul de care aveți nevoie, întoarceți-vă la http://www.lecturiadaelevilor.anpro.ro/scrisori-pe-mail/
deschideți fereastra „Inscrie-te acum”, citiți cu atenție formularul și pregătiți dinainte adresele și rezumatul. - În sfârșit, sunteți pregătiți pentru operația finală: Completați formularul, postați documentele cerute și dacă vi se răspunde cu „Mulțumesc”, înseamnă că ați primit confirmarea că scrisoarea voastră va ajunge la destinație. Nu uitați să bifați „I’m not a robot”
Aveți timp pana în 31 mai.
Cu speranta ca v-am fost de folos, asteptam scrisorile voastre.
Joimărița/Monica Onojescu
P:S: Urmăriți-ne în zilelele următoare pe site și pe pagina de facebook. Vom continua să vă ținem la curent cu noutățile. m.o.
Comentarii recente