SCRISOARE CU MĂRȚIȘOARE/CĂRȚIȘOARE

„1 martie călător

Îți trimite-un mărțișor,

Împletit cu multe fire

Să-ți aducă fericire!”

Cu aceste versuri dintr-un cântecel de copii dăm de fiecare data semnalul primului eveniment al Lecturiadei 2021. De opt ani sărbătorim Mărțișoare/Cărțișoare și de fiecare dată începem cu o scrisoare în care vă amintim semnificația zilei de 1 Martie și înțelesurile pe care i le-am dat noi. Atât Dragobetele, Cap-de Primăvară, sărbătorit la sfârșitul lui februarie, cât și Mărțișorul sunt sărbători ale bucuriei și începutului. Ambele marchează, în credința celor vechi, venirea primăverii si începutul unui nou an. De aceea socotim că sunt zilele cele mai potrivite pentru a face daruri celor dragi, înlocuind banul de argint, legat pe șnurul de mătase alb-roșu, cu o carte.

In cei opt ani am păstrat sensul de bază, dar, de fiecare dată, ne-am străduit să găsim alte aspecte care merită să fie sărbătorite în relația cititor-carte.

Anul acesta este unul mai special; nu știm câți ne vom vedea „față în față” ca să ne dăruim Mărțișoare/Cărțișoare și câți le vom dărui numai prin intermediul ecranului. Și atunci ne-am gândit la o soluție care să-i mulțumesacă pe toți. Ce ar fi să dăruim prin scrisori mărțișoare personajelor din cărți? Să nu vă gândiți că e o soluție simplă și că putem dărui cărți la întâmplare. Din contră. Sunt și ele „persoane”, chiar dacă numai de hârtie (deocamdată, dar cine știe ce ne rezervă viitorul). Sunt și ele, la fel ca noi, de mai multe feluri. Printre ele sunt cititori pasionați care chiar uită unde este granița dintre imaginație și realitate. Sunt printre ele, indiferent de vârstă, și cele care nu știu să citească sau, și mai rău, refuză să citească o carte. Uneori scriitorii se opresc îndelung asupra gusturilor lor în materie de cărți, alteori nu ne spun nimic. Și aș putea continua mult pe tema aceasta, dar de aici înainte vă las pe voi.

Ce ar trebui să faceti? Concret: 1. să alegeți un personaj pe care să-l cunoașteți foarte bine (vârstă, sex, profesie, situație familială, locul lui în comunitate, interese, dacă este cititor sau nu, ce gusturi are în materie de cărți, ce obișnuințe de lectură, hobby-uri etc.); 2. să vă gândiți la o carte care i s-ar potrivi și, mai ales, de ce; 3. apoi, într-o scrisoare – poate fi și o înregistrare audio/video, să-l convingeți cu argumentele cele mai potrivite să o citească. Scrisoarea nu trebuie să depășească o pagină și înregistrarea 2 minute; 4. iar, în intervalul 1-8 Martie, să vă găsiți o oră sau două, sau mai multe și să discutați între voi ce ați descoperit (ce ați învățat despre voi și despre personaje cu acest exercițiu); 5. să postați pe grupul de pe Facebook al Lecturiadei (https://www.facebook.com/groups/1990804990946055), în intervalul stabilit, descrierea activității (puteți folosi un podcast sau o carte digitală. Știu ca sunteți deja experți în utilizarea a tot felul de aplicatii: Book Creator, Calameo, Storyjumper) și să urmăriți postările colegilor voștri; 6. în sfârșit, cei care doresc, și am dori să fie cât mai mulți, pot dezvolta activitatea într-un proiect al clasei sau al cercului pentru secțiunea Digievenimente a Lecturiadei 2021, aplicând pentru „admiterea” la Școala solomonarilor lui Solomon Marcus 2021.

 

Vă așteptăm să sărbătorim împreună, începând cu 1 martie și încheind în 8 martie, de Ziua femeii, cărțile, personajele, cititorii, bucuria cititului și… primăvara.