ÎMPĂRATUL MUȘTELOR, William Gerald Golding
Sir William Gerald Golding a fost un romancier britanic laureat al Premiului Nobel pentru literatură în anul 1983. El a participat la cel de-al Doilea Război Mondial făcând parte din Marina Britanică.
Experiența războiului l-a marcat profund făcându-l să vadă transformările prin care trece o ființă umană care este pusă în fața unor situații critice. El a văzut felul în care inocența pierde teren în favoarea „părții întunecate” care face inevitabil parte din fiecare om.
Aceasta este și tema romanului „Împăratul muștelor” o analiză fină a felului în care această metamorfozare reușește să sculpteze din materialul brut al copilăriei formele complexe ale ființei adulte.
Cadrul acestei transformări este o insulă pustie din mijlocul Pacificului, unde un grup de copii este obligat să supraviețuiască în urma prăbușirii unui avion. Ei sunt nevoiți să construiască o societate, unde în mod firește apar lideri care se vor lupta pentru putere din motive diferite. Ralph pentru binele comun, iar Jack pentru felul în care îl face să se simtă această putere. Antagonismul dintre cele două personaje, doi adolescenți forțați să ia decizii și să îi îndrume pe ceilalți, este evidențiat pe tot parcursul lecturii. Ralph pierde teren având un scop plictisitor din punctul de vedere al celorlalți: Menținerea unui foc de semnalizare pentru a fi găsiți și salvați. Spre deosebire de el, Jack atrage din ce în ce mai mulți susținători instigând la violență care e mascată la început sub forma nevoii de a obține hrană, și întreținută ulterior prin cruciada împotriva „fiarei” care-i pândește ascunsă pe insulă, și care simbolizează cele mai adânci temeri ale fiecăruia dintre ei. Din păcate apar și victime colaterale, copii care își vor găsi sfârșitul pe insulă. Simon, un băiat inteligent, este ucis exact atunci când realizează că fiara este de fapt calea greșită pe care o propune jack și Piggy cel mai loial susținător și onorabil prieten al lui Ralph.
Cel mai mult l-a acest roman m-a captivat felul în care autorul a conturat personajele, fiecare având corespondent în tipologia umană în toată complexitatea ei, indiferent dacă ești copil sau adult, aflat pe o insula pustie, în curtea școlii sau în oricare alt loc din societatea în care trăim.
Cine este Împăratul Muștelor? Cine v-a supraviețui acestui test crud de maturizare? Câtă lumină și cât întuneric va rămâne în fiecare participant la finalul acestei aventuri? Sunt întrebări pe care le deslușești parcurgând pagină cu pagină această cuceritoare lectură, care la sfârșit te va face să reflectezi la cuvintele spuse de însuși autorul ei: „Copilăria este o boală de care scapi pe măsură ce crești”.
Elev: Hodiș Sara-Maria
Colegiul Național ”Gheorghe Munteanu Murgoci”, Brăila
Comentarii recente