Iată o carte cu subiect istoric, ale cărei cuvinte-cheie ar putea fi: samurai, onoare, război, clanuri, regi, cronică de război, tactici de lupta, armură.
Mie mi-a plăcut de Yoshitsune pentru că nu s-a lăsat baltă niciodată și mereu a vrut să lupte. Era viteaz si foarte nebun în bătălii și făcea ceea ce alți samurai nu ar fi făcut vreodată. Era primul care pornea la luptă și care alegea cele mai periculoase metode de a lupta pentru că tot timpul dorea să câștige. Personajul lupta după anumite tactici și avea prieteni medii diferite, chiar unii erau tâlhari sau hoți. Cel mai bun lucru pe care îl făcea înainte de luptă era să ceară părerea tuturor soldaților lui despre ideea pe care urma să o pună în practică, iar acest lucru nu era des întâlnit pe vremea aceea. Pentru ceilalți comandanți de trupe nu însemna nimic dacă soldații lor își pierdeau viața, dar Yoshitsune era diferit.
Nu mi-a plăcut că autoarea povestește uneori despre niște metode de luptă foarte în amănunt și devine plictisitor să citești. Dacă aș fi fost eu în locul autoarei, aș schimba complet capitolul 11 și le-aș prezenta ca pe o întâmplare și nu ca pe un articol de istorie. O poveste ar fi fost mai ușor de citit.
M-a distrat numele tuturor personajelor din carte. La fiecare pagină le citeam diferit. Nu am citit tot glosarul de cuvinte japoneze, dar mai încolo mi-ar plăcea sa învăț limba japoneză și să merg să vizitez Japonia.
Nu am crezut că oamenii au fost atât de săraci vreodată și de violenți în anii 1200. Asta mi s-a părut groaznic, că niște copii de 12 ani plecau în război și că trebuiau să poarte arcuri atât de grele, chiar mai mari decât ei.
Povestea lui Yoshitsune a început de când acesta era mic. Tatăl lui, care era un samurai, s-a împotrivit familiei regale: a organizat un atac ca să îl fure pe rege. Clanul Taira care a luptat de partea regelui a câștigat lupta, iar tatăl lui Yoshitsune a fost omorât. Șeful clanului Taira a ordonat ca toată familia lui Yoshitsune să fie omorâtă, însă câțiva dintre copiii mai mici din clanul Minamoto au scăpat cu viață. Șeful clanului Taira s-a căsătorit ulterior cu mama lui Yoshitsune și a fost de acord că Yoshitsune poate să plece, pentru că era doar un copil mic și nu avea cum să le facă rău.
În carte nu se povestește mult despre copilăria lui Yoshitsune, dar este probabil ca acesta să își fi petrecut câțiva ani în casa clanului Taira din Kyoto. Când a crescut, Yoshitsune a fost dus într-un lăcaș religios budist, protector al războinicilor. Când a împlinit 15 ani, Yoshitsune a fost luat din templu de un negustor care trecuse pe acolo și așa a reușit să evadeze. Tânărul a găsit adapost departe de Kyoto, în ținutul unui samurai Hiraizumi care l-a învățat să mânuiască armele și să călărească. Așa a ajuns să învețe tacticile de luptă ale samurailor, dar era mult în urma celor de vârsta lui, pentru că aceștia începeau pregătirea de soldat de la vârsta de 7 ani.
În perioada în care Yoshitsune a stat la Hiraizumi, clanul Taira a devenit foarte puternic și chiar aveau pretenție la tron, însă fratele lui Yoshitsune a început lupta împotriva clanului Taira. Yoritomo era deștept și așa a câștigat mulți samurai de partea lui, prin faptul că le oferea poziții și terenuri pe viață, nu doar pentru perioada cât îl slujeau. Yoritomo avea nevoie de oameni de încredere, așa că i-a chemat în ajutor pe frații lui vitregi, Yoshitsune si Noriyori. Aceștia i-au devenit generalii care i-au condus armatele la victorie împotriva clanului Taira. Cele mai bune victorii au fost aduse de Yoshitsune, iar acest lucru cred că l-a speriat pe Yoritomo care, pentru o perioadă, l-a ținut departe de el și nu i-a oferit niciun teritoriu și nici nu l-a făcut guvernator peste un teritoriu. Yoshitsune a locuit o vreme în Kyoto, unde a fost consilier al regelui care renunțase la tron. Însă peste câțiva ani a avut nevoie de el și l-a trimis iar în luptă. Acesta a cucerit, pentru Yoritomo, orașul Kyoto și insulele Shikoku și Yashima. Aici Yoshitsune a luptat nebuneste, a plecat cu bărcile pe furtună și și-a făcut dușman pe unul dintre apropiații lui Yoritomo. În luptele care au urmat pentru distrugerea clanului Taira, Yoshitune s-a luptat cu Noritsune, nepotul lui Kiyomori. Kiyomori murise deja. Într-o luptă pe ape, Noritsune s-a sinucis pentru că a văzut că nu poate să câștige lupta și pentru că și-a dat seama că o sa moară, așa că a preferat să se sinucidă și așa a omorât și câțiva dintre soldații clanului Minamoto. Victoria lui Yoshitune și nimicirea clanului Taira l-a făcut pe fratele lui Yoritomo cel mai puternic samurai din Japonia.
Între timp, în Kyoto a fost numit un alt împărat, în vârstă de 5 ani, și care era un nepot al regelui care a renunțat la tron, dar prin asta au încălcat tradiția regală, pentru că l-au uns rege fără însemnele imperiale care erau mai importante decât persoana regelui. Mulți dintre samuraii clanului Minamoto s-au simtit invidioși pe Yoshitsune, așa că au început să comploteze împotriva lui, ca să îl distrugă. Dar despre cum un complot poate răsturna chiar și situația celui mai cunoscut și mai puternic samurai din Japonia și despre cum se sfârșesc lucrurile va trebui să citiți și singuri, pentru că, dacă vă povestesc, vă stric plăcerea întâlnirii cu o carte care nu seamănă cu nimic din ce am mai văzut sau auzit.
Aș recomanda-o pentru că este o foarte mare lecție de istorie și are și hărți care să te facă să îți imaginezi locul, pentru că este interesant să vezi cum traiesc oamenii diferiți de tine și pentru că este interesant să vezi, în general, cum trăiau oamenii din vremea aia, în Japonia. E o carte războinică: „Arcurile trase erau ca niște semiluni la pieptul războinicilor; săbiile strălucitoare de un metru, care le atârnau la șold semănau cu niște țurțuri ’’, cu o poveste impresionantă.
Comentarii recente