”PE ARIPILE VÂNTULUI”, Margaret Mitchell

11056804.jpgUn titlu bine cunoscut care inspira aventura si iubire, pe fundalul Războiului Civil American, dar, din păcate, dimensiunea cârtii ii sperie pe mulți. Gândește-te ca vizionezi serialul tău favorit, episod după episod ești nerăbdător sa vezi ce se mai întâmpla cu personajele tale favorite si cum decurge povestea, nu-I așa ca ai vrea ca serialul sa aibă cat mai multe episoade  posibile pentru ca acțiunea e mult prea interesanta? Ei bine eu cred ca aceasta carte este exact serialul care nu ai vrea sa se mai termine pentru ca, la sfârșitul povestii, te simți foarte atatsat de protagoniștii romanului.

‘’Scarlet O’Hara nu era frumoasa, dar barbarii nu-si dădeau seama de asta când erau sub farmecul ei.”, ea este fata unei nobile franceze educate, care a crescut-o strict, după regulile acelor vremuri, si a unui irlandez cu pofta de viața, neînfricat, dispus sa riște orice. O extrema apare in prim plan, apoi ce-a de pe fundal ii ia locul. Acțiune sinuoasa si neprevăzuta, suspans si lacrimi, moment de fericire si agonie. Aceasta tanara de 16 ani  este prezentata la începutul romanului si este atent ilustrata pe parcursul dezvoltării sale, lectorul parcurgând astfel  viața ei din umbra.

Romanele de tip psihologic, istoric si romantic se reunesc intr-un întreg si formează aceasta capodopera a secolului XX, a cărei poveste consider ca ar trebui măcar auzita, daca nu citita, de fiecare individ in parte deoarece ilustrează modul in care viața se poate schimba radical la 180 de grade si marchează tăria de caracter si ambiția pe care trebuie sa o ai ca sa preiei frâiele vieții pentru a o readuce pe linia de plutire.

Elev: Oancea Roxana Teodora

Colegiul Național ”Gheorghe Munteanu Murgoci”, Brăila