WhatsApp Image 2021-12-27 at 13.43.38.jpeg

Cărți de top(,,Convinge-mă să citesc o carte”)
prezentare realizata de Guțea Nicoleta, cls. a IX- a B, Club IMAGO, Liceul Tehnologic Nr.2, Tg-Jiu

,,Romeo și Julieta”, de William Shakespeare

,, Iată o piesă dramatică, o piesă de teatru publicată în 1597, structurată în cinci acte, în care este vorba despre povestea tragică de dragoste a doi tineri. De altfel, se consideră că W.Shakespeare a fost inspirat în punerea pe hârtie a poveștii, de poemul lui Arthur Brooke
(,,Tragica istorie a lui Romeo și a Julietei” în traducere din engleză) din anul 1562. Se pare că șirul inspirațiilor pornește de la alte traduceri ale unor poeme cu titlu aproape identic, cel dintâi poet, Luigi da Porto în 1535 deschizând lungul drum al acestei povești de dragoste.

De data aceasta, povestea de dragoste aduce în prim-plan doi tineri din Verona, Romeo și Julieta, care fac parte din familiile Montague și Capulet, familii aristocrate, dar care se urăsc de moarte. S-ar părea că această ură nu are motive întemeiate. Este vorba mai degrabă de anumite ambiții sociale, orgolii, care dau naștere unor caractere monstruoase.

Destinului nu i te poți însă opune sau lecțiilor de viață pe care ți le oferă. Întâmplarea decurge în așa fel încât cei doi tineri din familiile rivale, se întâlnesc întâmplător la un bal mascat și, fără să știe unul de identitatea celuilalt, se îndrăgostesc. Provocările încep în momentul în care își trăiesc iubirea pe ascuns, fără să spună familiilor și duc în spate povara unei uri necontrolate. Încercările sunt nenumărate pentru cei doi, deoarece sunt nevoiți să facă față intrigilor, confuziilor, întâmplărilor, în urma cărora propria viață le este pusă în pericol, o dată de cei dragi, apoi chiar de ei înșiși. Familia Capulet intenționează să o căsătorească pe Julieta cu frumosul și bogatul Paris, lucru care atrage după sine planul periculos al Julietei de a scăpa de această căsătorie aranjată. Situația nefericită este accentuată și de fuga lui Romeo din cetate după ce-l omorâse pe un văr al Julietei pentru a-și răzbuna prietenul omorât.
Planul Julietei poate însemna și încercarea de a evada din disperare și de a-și urma drumul alături de Romeo.

Suspansul intervine în momentul în care Romeo nu știa de planul Julietei, care intenționa să bea o licoare prin care să simuleze moartea, căzând într-un somn profund. Tânărul îndrăgostit, Romeo află de ,,moartea” Julietei și la rândul său, bea otravă pentru a o urma pe cea care îi era jumătate de suflet. Ce se întâmplă cu Julieta după ce își revine din somnul adânc? Și finalul nu ar putea să fie decât tragic…

Ce ar putea recomanda ca această piesă de teatru să se afle printre preferințele tale?

1. Modul în care este gândită acțiunea, întorsăturile neașteptate de situație;
2. Lectiile de viață: ura nu poate duce la rezolvarea unui conflict, ci, mai rău îl adâncește;
3. Iubirea adevărată poate să învingă orice. Iubirea e speranță, bunătate;
4. Piesa lui W.Shakespeare atrage tocmai prin faptul că, dacă îți este interzis ceva anume, oamenii au tendința constantă să se comporte exact invers în ciuda tuturor argumentelor posibile.

Cu siguranță, mesajul poveștii de iubire are multe provocări pentru voi.

Nu vă limitați la a crede doar ceea ce vă ofer! Descoperiți singuri cât de frumoasă este lectura adevărată a unei cărți!

Puneți-vă în ipostaza îndrăgostiților. Răspundeți cu sinceritate la următoarele întrebări:
1.Cum ați fi rezolvat neînțelegerile?
2. Era nevoie de măsuri tragice care au atras moartea?
3.Până unde poate fi dus spiritul de sacrificiu? 4. În zilele noastre mai sunt oameni capabili să se sacrifice în numele iubirii?
5. Mai este povestea de dragoste valabilă într-o lume ghidată predominant de alte valori?”