Numele vântului
de Patrick Rothfuss
Șuchea Rareș-Andrei, clasa a X-a
Colegiul Național ,,Gheorghe Munteanu Murgoci”
“Numele vântului” este un roman fantasy scris de autorul american Patrick Rothfuss. Acesta a fost publicat inițial pe 27 martie 2007 și este prima carte din trilogia “Cronicile Ucigașului-de-regi”, care relatează povestea de viață a personajului principal, Kvothe.
Romanul este divizat in trei linii temporale. Prima este prezentul, cu un narator obiectiv, a doua este trecutul lui Kvothe, relatat de el însuși, iar a treia se întâlnește sub forma unor legende despre eroi, divinități și entități malefice, povestite de diferite personaje. Prin această abordare complexă și rar întâlnită, Rothfuss reușește să contureze cu succes universul fantastic al operei sale, creând o fundație pentru restul trilogiei.
Cartea aceasta este povestea lui Kvothe, deci ar trebui să vorbesc despre el. Băiatul s-a născut într-o familie de actori ambulanți și a ajuns o legendă, un erou crezut mort. Cum a reușit? Ei bine, va trebui să citești întreaga serie (din păcate, incompletă în acest moment) pentru a afla. De mic, Kvothe este un geniu, fapt remarcat de primul lui profesor, care declară că poate deveni cel mai bun muzician, cel mai bogat negustor sau cel mai puternic arcanist (cuvântul folosit pentru “vrăjitor”) care a trăit vreodată. Kvothe are un caracter competitiv, impulsiv, o limbă ascuțită (care îi face probleme), dar și un simț dezvoltat al binelui și al răului. În mare parte din poveste, Kvothe are vârsta de 15 ani, fiind un protagonist în care unii adolescenții se pot regăsi, deși cartea nu este considerată YA (young adult).
Sistemul magic! Există mai multe discipline. Magia simpatetică, utilizată cel mai des, se bazează pe manipularea energiei și are reguli bine definite, respectând principiile fizicii. Pe de altă parte, știința numelor este descrisă vag. Pe scurt, numele îți acordă control total asupra posesorului, iar pentru a cunoaște numele cuiva/a ceva, trebuie să îl înțelegi întrutotul. Kvothe vrea să afle numele vântului. O misiune dificilă pentru cel mai tânăr membru al Universității (da, cu U mare), chiar dacă este și cel mai promițător.
Stilul de scriere al autorului este unul exemplar, chiar poetic, dar traducerile ediției originale îi pot afecta calitatea.
Dacă ar fi să aleg un element favorit al romanului, nu m-aș putea decide deoarece absolut toate aspectele acestuia mi-au plăcut extrem de mult.
Din păcate, nu am reușit să cuprind grandoarea acestui roman într-o recenzie de 400 de cuvinte. Dacă recenzia mea v-a convins, citiți “Numele vântului”! Dacă nu v-am convins … citiți “Numele vântului”!
Comentarii recente