E-Lockhart__Mincinosii__606-719-089-2-785334263109.jpg

Ghiorghiu  Andra-Maria clasa a IX a

Colegiul Naţional ,,Gheorghe Munteanu Murgoci”

O familie frumoasă şi distinsă.

O insulă privată.

O fată vulnerabilă şi îndrăgostită.

Un băiat curajos, plin de pasiune.

Un grup de patru prieteni, Mincinoşii, a căror prietenie se dovedeşte a fi   distructivă.

O revoltă. Un accident. Un secret.

Minciună după minciună.

Dragoste adevărată.

Adevărul.”

Această carte care, la prima vedere, te duce cu gândul la o dramă adolescentină, de dragoste neîmplinită, se dovedeşte a fi de o frumuseţe şi profunzime şocantă şi tulburătoare, în care se pune accent pe cât de înşelătoare sunt aparenţele, cât de obsedante pot deveni acestea, dar se accentuează şi intensitatea trăirilor adolescenţei, a dragostei naive şi a dorinţei de a se revolta, a încălca regulile.

Cadence este personajul principal, aceasta caracterizându-se încă din primele pagini: 

„Numele meu întreg este Cadence Sinclair Eastman. Locuiesc în Burlington, Vermont, împreună cu mami şi trei câini. Am aproape optsprezece ani. (…) Eram drăguţă, dar acum arăt de parcă aş fi bolnavă. E adevărat că sufăr de migrene de când am avut accidentul. (…) Îmi plac întorsăturile de frază. Aţi văzut?”

Este prima moştenitoare a familiei Sinclair, familie pentru care aparenţele sunt esenţiale şi, în final, distructive. Cadence trebuia să fie perfecţiunea întruchipată, dar dragostea ce i-o poartă lui Gat, minciunile şi misteriosul accident, o împiedică.

Povestea celor doi reprezintă clişeul îndrăgostiţilor  care provin din lumi diferite, dar care se completează, în modul lor unic. Cadence este moştenitoarea unei familii „perfecte” şi înstărite, împreună cu Gat, orfan de tată, „ambiţie şi cafea tare”, după cum îl descrie ea. Dragostea lor era oarecum copilărească şi inocentă, aceştia ascunzându-se pentru a fi împreună şi lăsându-şi bileţele sub pernă, alături de cadouri micuţe. 

„Cineva a scris la un moment dat că un roman ar trebui să provoace o serie de mici uimiri. Obţin aceleaşi lucru petrecând o oră împreună cu tine

De asemenea, uite o periuţă verde legată cu panglocă.

Îmi exprimă, inadecvat, sentimentele.

Mai bun decât ciocolata a fost să fiu împreună cu tine azi-noapte.

Ce prost sunt, credeam că nimic nu poate fi mai bun decât ciocolata.

Ca gest profund, simbolic, îţi ofer acest baton de Vosges, pe care l-am luat când am fost cu toţii în Edgartown. Poţi să-l mănânci sau doar să stai lângă el, simţindu-te superioară.”

Mincinoşii: Cadence, Johnny, Mirren şi Gat. Patru persoane care sunt complet diferite. Deşi opuşi din punctul de vedere al personalităţii, cei patru adolescenţi şi-au petrecut verile împreună, pe insula izolată a familiei Sinclair, aceştia unindu-se în mod inconştient, împotriva mincinilor adulţilor. 

Johnny e ca argintul-viu, sudoare şi sarcasm.”

„Mirren, numai miere şi zahăr, curiozitate şi ploaie.”

Personajele, precum şi acţiunea, sunt prezentate într-un mod diferit şi special. Romanul nu oferă descrieri detaliate, fapt ce face lectura surprinzătoare, încărcată de suspans şi încordare. Toate evenimentele sunt povestite din perspectiva lui Cadence, care suferă de amnezie în urma unui accident ce este dezvăluit în ultimele pagini, oferind un răspuns la întrebările cititorului de pe parcursul cărţii şi  creând altele. Astfel, romanul întruchipează, de fapt, un fir încurcat al gândurilor fetei, împletite cu trecutul.

Răsturnarea situaţiei este învăluită într-un mister intrigant, ce impresionează prin complexitate şi îl determină pe cititor să caute un mod de a afla adevărul. Atenţia cu care a fost construită acţiunea îi dă un farmec aparte romanului, lucru ce m-a captivat la această lectură.  În opinia mea, „Mincinoşii”, de E. Lockhart este o carte ce atrage cititorii într-un labirint de sentimente, amintiri şi gânduri.