Fahrenheit 451 este un roman al scriitorului american Ray Bradbury, publicat pentru prima dată în 1953. Adesea privit ca una dintre cele mai bune lucrări ale sale, romanul prezintă o viitoare societate , în care cărțile sunt ilegale și „pompierii” trebuie sa le ardă. Eticheta cărții explică titlul: „Fahrenheit 451 – temperatura la care hârtia de carte ia foc și arde …” Personajul principal, Guy Montag, este un pompier ce devine dezamăgit de rolul său de a cenzura literatura și a distruge cunoștințele, în cele din urmă, renunțând la meseria sa și angajându-se în conservarea scrierilor literare și culturale.
Într-un interviu radiofonic din 1956, Bradbury a spus că a scris Fahrenheit 451 din cauza preocupărilor sale la acea vreme cu privire la amenințarea cu arderea cărților în Statele Unite. În anii următori, el a descris cartea ca un comentariu despre modul în care mass-media reduce interesul pentru lectura literaturii. Ulterior a câștigat Premiul „Hall of Fame” de la Prometeu în 1984 și un premiu Hugo „Retro”, unul dintre cele șapte cele mai bune romane Retro Hugos acordate vreodată, în 2004. Bradbury a fost onorat cu o nominalizare a Spoken Word Grammy pentru versiunea sa din 1976. HBO a lansat în 2018 un film de televiziune bazat pe roman și scris și regizat de Ramin Bahrani.
Romanul este împărțit în trei părți: „Vatra și salamandra”, „Ciurul și Nisipul” și „Stralucirea Focului”.
„Vatra și salamandra”
Guy Montag este un „pompier” angajat pentru a arde bunurile celor care citesc cărți . Este căsătorit, dar nu are copii. Într-o noapte de toamnă, în timp ce se întorcea de la serviciu, o întâlnește pe noua sa vecina, o adolescentă pe nume Clarisse McClellan, ale cărei idealuri liber-gânditoare și spiritul eliberator îl determină să-și pună la îndoială viața și propria fericire . Montag se întoarce acasă pentru a afla că soția sa Mildred a supradozat la somnifere și el solicită îngrijiri medicale. Două ambulanțe pompează stomacul lui Mildred, îi scurg sângele otrăvit și o umplu cu sânge nou. După ce ambulanțele pleacă pentru a salva o altă victimă supradozată, Montag iese afară și o aude pe Clarisse și familia ei vorbind despre modul în care viața este în această societate , analfabetă. Montag este bombardat cu gândurile lui Clarisse și amintirea morții apropiate a soției sale. În zilele următoare, Clarisse îl întâlnește cu fidelitate pe Montag în fiecare seară în timp ce merge acasă. Ea îi povestește despre cum este forțată să meargă la terapie pentru comportamentul și gândurile ei. Montag așteaptă cu nerăbdare aceste întâlniri .Clarisse lipsește. Simte că ceva nu este în regulă.
În zilele următoare, în timp ce lucra cu ceilalți pompieri ce prindeau casa plină de cărți a unei bătrâne, înaintea inevitabilei arsuri, Montag fură o carte înaintea oricărui aviz de coleg. Femeia refuză să-și părăsească casa și cărțile, alegând în schimb să aprindă un chibrit și să se ardă în viață. Uimit de sinuciderea femeii, Montag se întoarce acasă și ascunde cartea furată sub pernă. Mai târziu, Montag o trezește pe Mildred din somn și o întreabă dacă a văzut sau a auzit ceva despre Clarisse McClellan. Ea dezvăluie că familia lui Clarisse s-a îndepărtat după ce Clarisse a fost lovită de o mașină în viteză și a murit în urmă cu patru zile. Refuzat de eșecul ei de a menționa acest lucru mai devreme, Montag încearcă neliniștit să adoarmă. În afară, el bănuiește prezența „The Hound Mechanical”, o creatură robotică asemănătoare câinelui cu opt picioare, care locuiește în pompier și îi ajută pe pompierii să acopere carti de vânătoare.
Montag se trezește bolnav a doua zi dimineață. Mildred încearcă să aibă grijă de soțul ei, dar se află mai implicată în divertismentul „peretelui de salon” din camera de zi ( televizoare mari care umplu pereții). Montag sugerează că poate ar trebui să facă o pauză de a fi pompier după ce s-a întâmplat aseară, iar Mildred a intrat în panică asupra gândului de a pierde casa și „familia” peretelui ei. Căpitanul Beatty, șeful pompierului Montag, îl vizitează personal pe Montag pentru a vedea cum se descurcă. Simțindu-și îngrijorarea, Beatty povestește istoria modului în care cărțile și-au pierdut valoarea și modul în care pompierii au fost adaptați pentru rolul lor actual: în decurs de câteva decenii, oamenii au început să îmbrățișeze noi mijloace de comunicare, sport și un ritm de viață în continuă accelerare. Cărțile au fost prescurtate sau degradate nemilos pentru a găzdui perioade scurte de atenție în timp ce grupurile minoritare au protestat conținutul controversat, învechit pe care l-au perceput în literatură. În același timp, progresele tehnologice au dus la aproape toate clădirile din materiale ignifuge, iar rolul tradițional al pompierilor în prevenirea incendiilor nu mai era necesar. În schimb, guvernul i-a transformat pe pompieri în ofițeri ai liniștii sufletești a societății: în loc să stingă focuri, au devenit responsabili pentru pornirea lor, în special pentru a arde cărți, care au fost condamnate ca surse de gânduri confuze și deprimante care au complicat doar viața oamenilor. După o întâlnire penibilă între Mildred și Montag asupra cărții ascunse sub perna lui Montag, Beatty devine suspect și adaugă întâmplător o amenințare trecătoare în timp ce pleacă, spunându-i lui Montag că, dacă un pompier ar avea o carte, i se va cere să o arde în următoarele 24. ore. Dacă refuza, ceilalți pompieri aveau să vină să-și ardă casa pentru el. Întâlnirea îl lasă pe Montag zguduit.

„Ciurul și Nisipul”
Montag și Mildred discută despre cărțile furate, iar Mildred refuză să meargă împreună cu ea, întrebându-se de ce ar trebui să fie interesată de ea sau de oricine. Montag se angajează în legătură cu tentativa de suicid a lui Mildred, dispariția și moartea lui Clarisse, bătrâna care s-a ars și amenințarea iminentă de război care este ignorată de masă. El sugerează că, probabil, cărțile din trecut au mesaje care pot salva societatea de la distrugerea ei. Conversația este întreruptă de un apel din partea prietenei lui Mildred, doamna Bowles, și au stabilit o întâlnire pentru a urmări „pereții salonului” în acea noapte la casa lui Mildred.
Montag admite că Mildred este o cauză pierdută și că va avea nevoie de ajutor pentru a înțelege cărțile. Își amintește de un bătrân pe nume Faber, profesor de engleză înainte de interzicerea cărților, pe care le-a cunoscut cândva într-un parc. Montag face o călătorie în metrou la casa lui Faber împreună cu o copie rară din Biblie, cartea pe care a furat-o la casa femeii. Odată ajuns acolo, Montag îl obligă pe Faber speriat și reticent să-l ajute, smulgând metodic paginile din Biblie. Faber acordă și îi oferă lui Montag un comunicator de cască pentru urechi, pentru a putea oferi îndrumări constante.
Acasă, prietenii lui Mildred, doamna Bowles și doamna Phelps, ajung să urmărească „pereții salonului”. Nu este interesat de acest divertisment insipid, Montag oprește pereții și încearcă să implice femeile într-o conversație semnificativă, doar pentru ca acestea să dezvăluie cât de indiferente, ignorante și calitative sunt cu adevărat. Enervat de idiotia lor, Montag pleacă momentan și se întoarce cu o carte de poezie. Acest lucru îi confundă pe femei și îl alarmează pe Faber, care ascultă de la distanță. Mildred încearcă să respingă acțiunile lui Montag, ca o tradiție, pompierii acționează o dată pe an: găsesc o carte veche și o citesc ca o modalitate de a se distra de cât de prost este trecutul. Montag continuă să recite poezia Dover Beach, determinând-o să plângă doamna Phelps. La îndemâna lui Faber din ureche, Montag arde cartea. Prietenii lui Mildred pleacă în dezgust, în timp ce Mildred se blochează în baie și încearcă din nou să se ucidă prin supradozarea somniferelor.
Montag își ascunde cărțile în curte înainte de a se întoarce la pompier noaptea târziu doar cu Biblia furată. Îl găsește pe Beatty jucând cărți cu ceilalți pompieri. Montag îi înmânează lui Beatty o carte care să o acopere pe cea pe care crede că Beatty știe că a furat-o cu o seară înainte, care este aruncată fără încetare în gunoi. Beatty îi spune lui Montag că a avut un vis în care s-au luptat la nesfârșit, citându-și cărți între ele. Astfel, Beatty dezvăluie că, în ciuda deziluziei sale, a fost cândva un cititor entuziast. Sună o alarmă de incendiu și Beatty ridică adresa din sistemul de dispecerat. Conduc în mod nesăbuit în camionul de pompieri până la destinație: casa lui Montag.
„Strălucirea Focului”
Beatty îi poruncește lui Montag să-și distrugă propria casă, spunându-i că soția lui și prietenii ei l-au raportat după ce s-a întâmplat în noaptea trecută. Montag privește cum Mildred iese din casă, prea traumatizat în privința pierderii familiei sale de perete pentru a recunoaște chiar existența soțului sau situația care se petrece în jurul ei și prinde un taxi. Ei bine dragi cititori, de aici va las pe voi sa vedeti finalul acestei carti , acum haide sa vorbim despre personajele acestei cărți !

  • Cateva dintre Personaje:
    *Guy Montag este protagonistul și pompierul
    *Mildred „Millie” Montag este soția lui Montag
    *Clarisse McClellan este o fată tânără care are aproape 17 ani, vecina lui Montag
    *Căpitanul Beatty este șeful lui Montag și principalul personaj secundar al cărții
  • images.jpg