Recenzie de Andrei Burlacu Clasa a V-a C

Club de lectură „Călătorii”, Școala nr. 2 Diaconu Coresi, Brașov

Profesor îndrumător: Violeta Daniela Nedelcu

Războiul Solomonarilor, carte scrisă de Moni Stănilă, este o poveste incredibilă, care aduce împreună personaje din basmele românești, cu cele create de autoare, prietenie și ură, loialitate și trădare, toate pe fundalul unei istorisiri de neuitat.

Pe fondul unei păci mai mult fățarnice între solomonari și vrăjitori, între oștile oamenilor și bestiile ce vin din bezna fără capăt de la miazănoapte, Ionuț, un simplu băiat de șaptesprezece ani din colonia românească, ce nu a ucis nici măcar o muscă în viața lui, ajunge în Pădurea Întunecată, unde poți găsi și oameni primitori, dar și bestii înfricoșătoare. Acolo, Ionuț reușește să se împrietenească cu Isidora, o tânără războinică, și 3 pitici. Aceștia pleacă în încercarea de a o ucide pe puternica vrăjitoare Malaverba, deoarece aceasta îi păcăli pe cei 13 cei mai viteji voinici ce luptă împotriva răului, să ajungă în slujba ei. Călătoria a fost un eșec, însă ajutați de un cioroi pe nume Onceagain, și, mai apoi, de sânziene, cei cinci reușesc cu greu să scape de furia vrăjitoarei. Apoi, Ionuț își părăsește prietenii pentru a-i găsi pe cei 13 viteji și a-i convinge să devină el rob al Malaverbei în locul lor. Aceștia acceptă, Ionuț dovedind cât de bun este sufletul său. Băiatul nu stă prea mult în robia vrăjitoarei, căci este cumpărat de Zo Y, un balaur care se dovedește a fi de partea binelui și care încearcă să le ofere slugilor lui o viață cât mai decentă. Alături de mulți alți slujitori, Ionuț îi salvează viața balaurului și ajunge liber din nou. De acolo, alături de toți prietenii săi, pleacă către Miazănoapte, unde marele război începuse, și toate forțele întunericului se adunau Sosirea lui Ionuț aduce speranță, căci el vine cu lumina focului piticilor și cea a zeci de mii de licurici, toate acestea urmate de sânziene și zâne luminate la față. 

Dar în această carte nu este vorba doar despre povestea lui Ionuț, ci și despre ideile sale și despre bunătate și ce este ea. Unul dintre momentele în care Ionuț vorbește despre bunătate este următorul: „…niciodată pacea nu se naște din război… Ce altceva e întunericul, dacă nu lipsa luminii? Și ce altceva e răul dacă nu lipsa binelui? Iar dacă răul și întunericul nu au ființă, ci sunt doar o lipsă, cu cine ne batem? Cine ne silește să murim? Oare nu răul, care vine peste noi și ne obligă să răspundem cu rău?…”. Acestea au fost vorbele lui Ionuț înainte de a înainta în beznă, într-o disperată încercare de a opri luptele printr-un discurs.

Alt citat interesant și memorabil îl găsim în carte la momentul în care tânărul își exprimă propriile idei despre moarte și durere: „Și dacă mori la șaptesprezece ani, și dacă mori la cinci sute, când mori, exact atunci în clipa morții, dacă te uiți înapoi la viața  ta, nu mai contează că ai trăit un an sau o mie, ei sunt trecuți și tu mori. Deci ce câștig mai ai dintr-o mie de ani, dacă acum tot mori?… Timpul trece, și odată trecut nimic nu îl întoarce. Azi mă doare, dar o să fie o zi în care n-o să mă mai doară. Când vine ziua aia, nu mai contează că undeva, în trecut, a durut tare…”. Acesta este citatul și conceptul cheie care îmi place cel  mai mult din întreaga carte. Vorbește despre un anume mod în care poate fi perceput timpul, dar și moartea și durerea, din anumite puncte de vedere această percepție fiind adevărată, dar în același timp sumbră, și care te face să te gândești și să te oprești din lectură pentru a o analiza și înțelege.

De-a lungul poveștii Ionuț arată lumii întregi calitatea sa cea mai apreciabilă: bunătatea. El dovedește, în profida faptului că este de multe ori pus la încercare, că este nu numai bun, ci și darnic, înțelegător și de multe ori preferă să nu-și destăinuie necazurile sau să ceară ajutor, pentru a nu-i îngrijora pe prietenii săi. Pe lângă acestea el este foarte hotărât și nu poate fi convins prea ușor să facă ceva ce nu dorește, în mod inițial, să facă. Ionuț ne arată cum ar trebui și noi să ne comportăm astăzi, să fim buni, înțelegători, să-i ajutăm pe cei care ne solicită ajutorul, să fim deciși, să ne comportăm ferm și hotărât într-o eventuală dispută.

Astfel, această carte ne transmite o poveste de neuitat alături de un model al bunătății, dărniciei, înțelegerii, prieteniei și modestiei.