Cartea mea preferată este Războiul care mi-a salvat viața de Kimberly Bradley Brubaker, o poveste ce dezvoltă unele teme complexe, cu evenimente pline de suferință, aventură, iubire și curaj. În lectura cărții, niciun cititor nu va găsi pagini plictisitoare…
Personajul principal este o fetiță care are o malformație la picior, acesta trăiește împreună cu fratele ei și mama în Londra, însă mamei ei îi este rușine de handicapul fetei, aceasta crescând într-un mediu abuziv în care nu este lăsată să iasă din casă. Cel De-al Doilea Război Mondial amenință Londra, iar copiii trebuie duși la țară pentru a fi în siguranță, fratele mai mic al fetei pe nume Jamie este printre copiii evacuați, iar fetița fuge de mama ei împreună cu frățiorul într-un sat. Fata are o determinare incredibilă de a-l salva pe Jamie și pe ea însăși de locul în care a trăit, iar după evacuare, au fost plasați în grija doamnei Smith. La început aceștea nu se prea înțelegeau, dar ajung să aibă o relație extraordinară. Ada nu este obișnuită cu bunătatea, respectul și dragostea, și este suspicioasă față de orice gest amabil al femeii străine.
Această poveste și personajele ei sunt foarte captivante, iar Ada este un personaj vulnerabil care trece peste suferințele ei și se focusează pe exterior găsind fericirea în cele mai mici lucruri și gesturi. Își creează relații de prietenie cu animale necuvântătoare și învață mult, dar și descoperă lucruri noi despre ea însăși. Un alt personaj extraordinar este doamna Smith. Femeie cu o inimă mare și o determinare puternică, acest personaj adăugă suspans poveștii și prin istorisirea trecutului ei. Aceasta îi învață pe copii multe lucruri pe care nu le știau deoarece mama lor nu i-a învățat, iar ea se comportă ca o mamă, dar, deși Ada încearcă să-și depășească potențialul, uneori sentimentele născute de evenimentele traumatice din trecut nu o ajută. Este cu adevărat impresionant să descopere fiecare cititor mesajele profunde ale cărți. Sunt aduse în prim-plan problematici esențiale precum iertarea, compasiunea și vulnerabilitatea. În această carte înălțăm că, în ciuda obstacolelor, există mereu speranță și lumină la capătul multor provocări. Cartea este scrisă într-un mod accesibil, cu personaje ușor de înțeles de elevii de gimnaziu, dar are un stil narativ potrivit și adulților arătând influența pe care o are războiul asupra emoțiilor copiilor și a persoanelor afectate de el. Acest roman surprinde în multe momente și, mai ales, la final atunci când mama lor îi găsește pe copii la doamna Smith, iar legăturile formate pe parcursul romanului vor da roade și vor fi întorsături de situație, dar și părți tensionate în care inima îți stă în loc de emoție.
O temă a cărții care este pusă în prim-plan de autoare este descoperirea de sine și transformarea fetei în acceptarea propriei probleme de sănătate. Aceasta nu-și mai considera piciorul o rușine și nu-i mai este frică să arate că a învățat să umble în cârje.
Prin prezentarea destinului Adei, cititorii sunt invitați să reflecteze asupra semnificației adevărate a familiei și a puterii spiritului uman de a trece prin multe dificultăți. Problemele iertării și vindecării sunt prezentate în carte prin experiențele Adei și ale mamei ei în Londra, dar și ale complexității pe care le dezvăluie atunci când fata învață să aibă încredere în ea, demonstrându-și forța de care e capabilă.
Cartea este o operă valoroasă și merită să fie în lista de lecturi a tuturor adolescenților, deoarece aceasta are o diversitate surprinzătoare în evenimentele povestite, fiind o creație captivantă din toate punctele de vedere, pagină după pagină.
Șipoș Bianca
Clasa a IX-a E
Cercul de lectură Aripi
Colegiul Național Emanuil Gojdu Oradea
Comentarii recente