printre-tonuri-cenusii.jpg

Ibănescu Alexia Cristina, clasa a XI-a

Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Bacău

Cercul de lectură LecturAșii

 

Ruta Sepetys, de origine lituaniană, este autoarea a mai multe bestseller-uri internaționale cu temă istorică, printre care se numără „O mare de lacrimi” și „Sfârșitul șoaptelor”.

„Printre tonuri cenușii” este romanul de debut al autoarei, apărut în original în anul 2011, respectiv în limba română în anul 2014, la editura Epica, în care ea pune în centrul atenției situația dramatică din Lituania anilor 1940. Ruta Sepetys a subliniat  că romanul „Printre tonuri cenușii” a ajuns să fie destinat tinerilor datorită faptului că ea, la rândul ei, a întâlnit numeroși supraviețuitori ai războiului care erau la vârsta adolescenței în perioada respectivă, asemenea protagonistei, Lina Vilkas.

Pe parcursul celor optzeci și cinci de capitole se urmărește experiența Linei Vilkas, o adolescentă care visează să studieze la „Școala de Arte” din Vilnius, din momentul în care este săltată de către N.K.V.D.-iști din propria casă în miezul nopții de 14 iunie 1941, până în momentul în care pacea este restabilită.

Romanul prezintă toate încercările prin care trece protagonista împreună cu familia ei, iar ideea ce orchestrează întreaga acțiune este aceea că iubirea este o forță nevăzută, dar și una extrem de puternică.

Tema holocaustului nu este una des abordată în beletristica internațională, dar talentul Rutei Sepetys de a pune pe hârtie toate gândurile și sentimentele provocate de discuțiile ei cu supraviețuitorii dărâmă orice barieră stereotipicală.

Când am citit această carte, am fost captivată imediat de modul de a povesti al Rutei Sepetys. Romanul ei surprinde pas cu pas experiențele deportaților lituanieni, alături de detalii despre nivelul de dezumanizare la care se poate ajunge într-o astfel de situație. Lectura cărții a fost o experiență de sine stătătoare care m-a răscolit pe interior mult timp după ce am dat până și ultima pagină.

Recomand cu încredere această carte oricărui pasionat de lectură, indiferent de vârstă sau de genul literar preferat. Debutul Rutei Spetys vorbește despre iubire, despre forța interioară pe care nimeni nu ne-o poate lua și despre folosirea valorilor interiore ca arme. Am devorat fiecare pagină, capitol după capitol, simțind o bucurie de nedescris de fiecare dată când Lina Vilkas reușea câte o victorie în fața sistemului sovietic.