Lașiță Ana Sofia de la Școala Gimnazială „I.L. Caragiale” din Sibiu prezintă…

PRÊT-À-PORTER: Această carte a fost un carusel de emoții și de aventuri. Am râs alături de personaje, am plâns, m-am distrat, am suferit, m-am enervat, m-am entuziasmat, am hoinărit prin păduri, prin sate, pe dealuri și ne-am fost alături. Cartea aceasta este despre perseverență, răbdare, curaj și încredere. Pe parcursul ei, Billy, personajul principal dă dovadă de nenumărate virtuți, cum ar fi răbdarea și dorința de a deveni un vânător priceput. El este pasionat de vânătoare încă de la o vârstă fragedă și, cu sprijinul și ajutorul familiei, reușește să își împlinească visul. În doi ani lungi de muncă grea, în care Billy dă dovadă de responsabilitate și răbdare, reușește să strângă banii pentru a-și cumpăra doi copoi, pe Bătrânul Dan și Micuța Ann. La început, nimeni nu credea că Billy va ajunge mare vânător cu cei doi copoi, fiindcă erau mici și jucăuși, însă băiatul nu i-a ascultat, ci a continuat să creadă în visul lui, să aibă încredere în ei, ajungând într-un final să prindă primul lor raton.

Cu timpul, Billy a crescut și începea să se descurce mult mai bine la vânătoare și era încurajat de familia lui, care credea în el, dar în special de bunicul său, care l-a îndrumat și i-a fost alături. Din acele situații reiese cât de mult își iubea Billy bunicul și cât de mult a contat prezența lui în viața băiatului. Bunicul și-a încurajat mereu nepotul să devină cât mai bun în ceea ce face și să nu renunțe niciodată. Acesta l-a înscris pe Billy la un concurs de vânătoare, pentru care s-au antrenat zi și noapte și care avea să-i schimbe viața băiatului. La concurs i-a fost alături și tatăl lui Billy, care l-a ajutat și l-a încurajat mereu, însă meritul a fost în întregime a lui Billy, a Bătrânului Dan și a Micuței Ann, care au evoluat impecabil din prima zi de vânătoare. În momentul în care Billy, doar un băiețel de la țară, a câștigat acel concurs lumea a izbucnit în aplauze, iar el a devenit unul dintre cei mai cunoscuți vânători din ținut.

Din păcate, Billy a suferit două pierderi imense, peste care a trecut cu greu. Bătrânul Dan moare din cauza unei răni grave, dobândite la vânătoare, iar Micuța Ann moare de singurătate la doar câteva zile după prietenul său. Pentru câteva zile, Billy intră într-o stare moleșită și tristă, aducându-si aminte cu nostalgie de anii petrecuți alături de cei mai buni copoi din lume. La un moment dat, lasă trecutul în urmă și se mută la oraș alături de familia sa, pentru ca el și surorile lui să aibă o educație și o viață mai bună, însă o parte din Billy va cutreiera mereu pădurile și dealurile alături de Micuța Ann și de Bătrânul Dan.

Această carte m-a mișcat profund și le-o recomand tuturor persoanelor cărora le place să simtă ceva atunci când citesc. Să fie alături de personaje și să simtă ce simt și ele. Cartea “Prietenii copilăriei mele” m-a schimbat cu totul. A schimbat felul în care văd eu viața, felul în care prețuiesc toate momentele frumoase, felul în care gestionez anumite situații, felul în care trăiesc și m-a format, de asemenea, ca om și ca persoana. Nu pot face altceva decât să-i mulțumesc autorului pentru aceste momente de neuitat și să mă reîntorc la această carte pentru totdeauna.