LARI.jpg

Editura Youngart 2019

colecția Lectura 14 ani+

Ilustrații de Bilyana Velikova

Povestiri de pe Calea Moșilor

de Adina Popescu

Odată cu începutul lunii septembrie a început și Școala Solomonarilor. O perioadă importantă pentru mine, deoarece mi-am dorit foarte mult să ajung acolo. O voce blândă și primitoare îmi răsună în căști. Adina Popescu intră în „meeting”. Ne salută și ne urează un călduros „Bun venit!”  Așa am ajuns să o cunosc pe Adina Popescu și una din cărțile ei, „O istorie secretă a țării vampirilor”. Felul ei de a scrie m-a atras încă din primele rânduri, așa că iată-mă azi citind o altă carte de a ei, „Povestiri de pe Calea Moșilor”, 24 de povestiri ale generației X, din timpul regimului comunist și nu numai. Toate acestea văzute prin ochii unui copil, mai apoi adolescent.

Fiind o nativă digitală, cu tehnologia la îndemână oricând, mi-ar plăcea să trăiesc și eu măcar o zi din acele vremuri. Din cele 24 de povestiri pot spune, fără dar și poate, că povestirile mele preferate sunt „Barbu Marilena” (o întâmplare din care cu siguranță poți învăța multe, cum ar fi faptul că nu e bine să judeci un om după înfățișare, cum nu e bine să judeci nici o carte după copertă) și „Cum am devenit poetă” (o istorisire în care m-am regăsit chiar în personajul principal, am trăit mari emoții la publicarea unei povestiri proprii într-o revistă). Trebuie să amintesc povestirea „Mărgărit la ora de geografie”, amuzantă, dar și înspăimântătoare. Deși profesoara mi se pare drastică și puțin înfricoșătoare, mi-aș dori să asist la o oră a acesteia. Acum vă întreb pe voi: ce ați face dacă ați avea o profesoară dură și de temut, având atâta tehnologie la îndemână?

Dacă sunteți curioși să aflați ce au făcut copiii școlii Sf. Silvestru, va trebui să citiți cartea.

Dacă sunteți pasionați de istoria secolului trecut, vreți să aflați cum au trăit părinții noștri, ce făceau atâta timp fără tehnologie, cum era la școală pe vremea lor, cum se jucau sau cum se legau prieteniile, cu siguranță această carte este pentru voi.