Povestea doctorului Dolittle - Hugh LoftingRomanul acesta este o carte despre prietenie, aventură, animale și curaj, impresionant prin personajul principal, un doctor căruia nu îi păsa de bani, ci doar de binele animalelor. Mi-a plăcut grija doctorului pentru animale și grija față de cei apropiați, dar nu mi-a plăcut când doctorul a părăsit insula fără Cici, Polinezia și Crocodilul.

În carte este vorba despre un doctor care vorbește limba animalelor și care le îngrijește cu multă atenție. Acesta pornește spre Africa, în ajutorul unor maimuțe, iar călătoria este plină de peripeții, de aventuri în urma cărora dr.Dolitlle se întoarce în Balta Mocirloasă și devine bogat, atât în bani, cât și în prețioasele prietenii ale animalelor.

O dată ca niciodată, a trăit un doctor pe nume Dolitlle, dr.John Dolitlle; el era deștept și respectat în orășelul Balta Mocirloasă, unde locuia. Doctorul trata animalele bolnave sau rănite în căsuța lui de la marginea orașului unde locuia și sora lui, Sarah, care era mereu nemulțumită de prezența animalelor, dar care doctorului îi plăceau („Dar mie îmi plac mai mult animalele decât „oamenii de seamă”!”).

Doctorul își dă seama că înțelege limba animalelor și că toate vor să fie tratate de el. Doctorul începea să nu mai aibă prea mulți bani, însă atât el, cât și animalele sale aveau nevoie de mâncare.

Într-o zi, doctorul a primit un mesaj din Africa, de la maimuțele care sufereau de o boală și pleacă în Africa, cu barca prietenului său, marinarul. Pe drum, el întâmpină o furtună îngrozitoare și se lovește de țărmul Africii, stricând barca.

Doctorul și animelele sale sunt capturați de gărzile Regelui, dar Polinezia scapă și imită vocea doctorului, speriindu-l pe Rege și eliberându-i pe toți, dar, în timpul acesta totuși Regele își dă seama că era doar un papagal vocea care îl striga.

În cele din urmă, doctorul pleacă spre casă, dar Cici, Polinezia și crocodilul, animalul bizar pe care îl primise cadou rămân în Africa, adevărata lor casă. Drumul de întoarcere e plin de pericole: pirații berberi (pe care doctorul îi face agricultori), faptul că li se ia corabia, faptul că găsesc un băiețel care își căuta unchiul. Doctorul îl caută și el, alături de Jip, cu ajutorul marsuinilor și al vulturilor dar eșuează. Jip vrea să îl ajute și, folosindu-se de simțul excelent al mirosului, îl găsește într-o groapă, pe o stâncă. Unchiul orașului avea un oraș unde au petrecut o săptămână; după aceea, doctorul și-a luat rămas-bun și a plecat spre casă.

Cartea arată legătura dintre animale și om și faptul că, deși la prima vedere omul ajută animalele, de fapt, și oamenii au nevoie de ajutorul animalelor! Când te gândești la numele Dolittle, dacă îl împarți în două cuvinte englezești, îți iese „Do little = Fă puțin”!, dar, deși pare că doctorul face puțin, el face, de fapt, foarte mult!