Pippi Sosetica - Astrid LindgrenCartea aceasta a fost publicată în 1945, dar este foarte „tânără”, chiar și în zilele noastre.

Romanul prezintă aventurile prin care trece o fetiță pe nume Pippi, având pe umăr o maimuțică pe nume Musiu Nilsson; acești doi prieteni locuiau în Vila Villekulla.

Într-o zi, Pippi a întâlnit doi copii vecini, pe nume Annika și Tommy; ca să se împrietenească, Pippi i-a invitat acasă, la niște clătite, și, în timp ce mâncau, Annika și Tommy observă tot felul de obiecte găsite de Pippi.

Într-o dimineață, Pippi se hotărî să îi ducă pe Tommy și Annika să caute „chestii”. Pippi mereu găsea niște obiecte, spre deosebire de Annik ași Tommy, care nu găseau nimic. În timp ce căutau, văzu un băiețel, pe nume Vili, care era bătut de un bătăuș pe nume Bengt. Pippi, curajoasă, se apropie de Bengt, întrebându-l „Vreți să-l faceți pe Vili chiseliță?” Bengt, enervat, vru să o bată pe Pippi, dar aceasta îl ridică în aer și îl aruncă cu putere.

Într-o după-amiază, vin polițiștii pentru a o duce la orfelinat, dar Pippi face o leapșă cu ei, păcălindu-i, iar aceștia renunță și ea rămâne acasă.

Într-o zi, Pippi se hotărî să meargă la școală cu prietenii ei; acolo se comportă ca la ea acasă, în stilul ei NEOBIȘNUIT, iar învățătoarea e înțelegătoare! (îi spune că „Nu e supărată pe ea și că o așteaptă la școală când crește mai mare”).

Într-o altă zi, cei trei se cățăraseră într-un copac și găsiră o scorbură, pe care o numesc ascunzătoarea lor secretă.

În alta, Pippi organiză un picnic cu Tommy și Annika, în cursul acestuia au fost atacați de un taur și îl pierdură pe Musiu Nilsson, pe care, mai apoi, l-au găsit agățat într-un copac.

Copiii merg la circ, iar acolo Pippi este din nou în centrul atenției și face lucruri neobișnuite, dar care amuză publicul!

Stând în casă, într-o zi, observă cum intrară niște hoți care vor să-i fure aurul, dar Pippi îi legă, își luă banii înapoi și dansă, petrecu mult timp cu ei.

Cu altă ocazie,Pippi merge în vizită la Tommy și Annika, la „o cafea”, iar se comportă nepotrivit și, ca să își ceară iertare, povestește diverse lucruri despre bunica ei. Într-o după-amiază, la ceva timp, fetița iese la o plimbare cu calul ei; pe drum, observă că dintr-un bloc iese fum, iar doi băieți au rămas la mansardă, prinși în incendiu. La un moment dat, îi vine o IDEE: se urcă într-un copac și îi salvează!

Pippi își serbează ziua de naștere apoi, invitându-i pe Tommy și Annika, de la care primește cadou o cutiuță muzicală, dar face și ea cadouri copiilor și se distrează.

Un lucru ar trebui să ținem minte despre Pippi: „Cine poate să știe, când e vorba despre Pippi?” Fetița este imprevizibilă, iar cartea este despre: BUCURIE, VESELIE, GÂNDURI BUNE și să știi să fii copil!