PICTEAZĂ VÂNTUL de Pam Munoz Ryan20190722_223426.jpg
**********************************
Cartea scrisă de Pam Munoz Ryan m-a impresionat prin felul în care aceasta prezintă viața cailor sălbatici,care in fiecare zi se lupta sa supraviețuiască. Autoarea încearcă să descrie din punctul de vedere al cailor, fără sa le atribuie trăsături umane, lăsându-i în starea lor primitiva,aceea in care instinctul dictează.
Pam Munoz Ryan explica in termeni ușori totul,făcând posibila înțelegerea firului narativ.
M-a surprins faptul ca in aceasta carte personajul principal este o fată, spre deosebire de majoritatea romanelor de aventuri cu cai (Black Beauty spre exemplu).
Părinții Mayei au murit când aceasta era mică,așa ca fata este nevoită sa locuiască împreuna cu bunica sa cea strictă.Aceasta ii interzice Mayei sa facă multe lucruri la care visează,mai ales sa călărească ,singurul lucru care ii amintește de mama ei.
Când bunica Mayei moare in mod ciudat,aceasta este trimisa la familia mamei sale. Fata nu ii mai întâlnise niciodata,in ciuda dorințelor lor.
Atunci când ajunge la ranchul mătușii sale,Maya descoperă o lume noua,plină de cai și aventuri,total diferită de cea in care trăise pana atunci.La ranch Maya își întâlnește și verișorul,Payton,un băiat pe care la început nu îl poate suferi.
In scurt timp,Maya se acomodează cu noua sa viața, învățând chiar și cum sa călărească.Anormalul de alta data devine normal pentru ea acum și Maya parca uita cum fusese viața înaintea celei de la ranch.
Totul ia o întorsătură rea când Maya afla de Artemisia,calul mamei sale care fugise in sălbăticie și pornește in căutarea acesteia.
Mătușă Mayei pleacă de la ranch împreuna cu verișorul Mayei.Fata crede ca este ocazia perfecta sa recupereze calul pierdut al mamei ei.
Aceasta ajunge in poiana in care Artemisia trăiește și este pregătită sa o ducă acasă, însa o avalanșa o împiedica pe Maya sa se întoarcă.
Fata învață sa se descurce singura.Intre ea și Artemisia se încheagă o legătură specială,care le ajuta pe cele doua sa treacă peste obstacole și sa se întoarcă acasă.
Artemisiei ii este însă dor de sălbăticie,așa ca Maya decide sa o elibereze.
Fata isi ia rămas-bun de la iapa mamei sale.,dar își promite ca o va revedea.
Recomand acest roman colegilor mei si cred ca este potrivit tuturor persoanelor care îndrăgesc caii, dar nu numai.

Romana Motocu, clasa a VI-a A, Liceul Teoretic Elf