Pericol“Copilăria e atunci când ești fericit”/’Pe urmă îi împușcă pe toți…Ce e frumos, e frumos.”

Mi-a plăcut modul amuzant în care sunt povestite întâmplările. Cel mai mult mi-a plăcut Pericol (Eugen)  pentru că am reușit să mă regăsesc în el și evoluția sa a fost uimitoare.

Eugen, sau mai bine zis, Pericol, ca orice băiat de 9-10 ani, e ocupat cu jocurile video și prietenii (știți povestea), dar cam cochetează cu școala. Crescut de maturul său frate mai mare, Pericol nu are cea mai bună atitudine, speriindu-i și uimindu-i pe alții chiar din primii ani de viață, chiar din primele săptămâni de grădiniță (de acolo și porecla). Nu prea se înțelege cu cei din jur, mai ales, adulții…. mai ales, mama lui .

Totuși, când protagonistul aude ceva de o tabără gratis la mare, renunță la obiceiurile lui și se hotărăște brusc să se înscrie la toate cursurile opționale posibile, la competiții sportive și să facă orie pentru a fi considerat suficient de bun pentru a i se oferit, drept recompensă, un loc în tabără. Evident, fiind vorba despre Pericol, nu se poate să nu intre în bucluc(uri).

Prima sa aventură are loc când Pericol se duce la McPraf, mai frumos zis, Nea Ilie (omul de serviciu, cel care face regulile la clubul de sport) și decide să îi facă un favor, să gonească golanii care fac mizerie pe scările clubului. Pericol își ia prietenul de la grădiniță, Sirenă (una dintre victimele lui Eugen), și ii explica planul. Problema e că planul necesita un cadavru, cam greu de găsit. După multe plimbări, ei decid sa meargă la casa lui Pejte (poreclit așa după comerțul pe care îl făcea tatăl său), unde sigur o sa găsească niște pești morți. Planul lui Pericol funcționează ceva timp. Totuși, golanii se întorc, iar de data asta îi așteaptă altfel de surpriză, neplanificată, un copil în costum de Darth Vader (frățiorul lui Sirenă) cu o alarmă asurzitoare în mână (de fapt, ceasul de bucătărie al mamei lui Eugen, „subtilizat” de fiu, cu toate că știe cât ține mama la acest suvenir american). Speriați, puștii fug, dar și Pericol are aceeași reacție. Abandonează alarma prețioasă pe terenul de sport și nu o mai găsește.

O altă peripeție care ne dovedește ce tacticos, strategic și ingenios e Pericol este cea de la capitolul 12. Eugen nu e prea încântat să afle că e în echipă sportivă cu 3 fete, niciuna sclipitoare. Prima idee care îi vine e să le enerveze, sperând ca o să îl dea afara din echipă. Are surpriza să fie atacat, de toate trei, în același timp. Împreună cu proful, Pericol decide că ar fi cel mai bine să aducă el alți trei participanți și și va forma propria echipă. .

Cum alarma-vacă (uitată pe teren) era un suvenir prețios pentru mama lui Pericol, acesta trebuie recuperat imediat. După câteva discuții, Violeta, sora lui Pejte, le face cinste lui Pericol, Sirenă și mini-sirena cu un happy meal. La masa de lângă se afla un bebeluș, sora lui, mai bine zis, barbie și alarma-vacă. Îndrumat de Pericol, Sirenă merge să discute cu sora bebelușului, numită Magda. Aproape că reușesc să fure vaca de la bebeluș, dar, fiind un gentleman, Sirenă o înapoiază Magdei.

O altă întâmplare memorabilă este cea din capitolul 11, în care Pericol încearcă să o scoată pe Violeta, sora lui Pejte, poreclită Cara, la un film, dar întâlnirea ia total o alta întorsătură (Eugen oricum voia să profite să o convingă să intre în echipa lui sportivă). Porumbeilor li se alătură Magda, Sirenă și fratele lui mai mic. Când intră în sală, află că locurile le-au fost ocupate de către niște copii mai mari. Aceștia încearcă să negocieze, până când îl vad pe fratele mai mare al lui Pericol, Vlad, alăturându-se grupului de “hoți-bully”, și renunță. Totuși, îi oferă o ocazie foarte bună de șantaj  lui Eugen, când își dă seama  că 1-  Vlad chiulea și 2 – era însoțit de iubita lui… O sumedenie de complicații, dar și ajutor nesperat pentru proiectul de la clubul opțional de biologie se vor naște de aici.

Echipa lui Pericol, stelele de foc, ia premiul întâi și se alege și cu o mascotă, fratele mai mic al lui Sirenă, îmbrăcat cu un costum din folie de aluminiu.

Deși nu a avut rezultate uimitoare chiar la tot, Pericol a trecut printr-o schimbare majoră pe parcursul cărții și nu pot să spun că e un model de urmat, dar cu toții avem ceva de învățat de la el (nemaivorbind de cât este de amuzant și plin de răsturnări de situații firul poveștii! Romanul este o continuă rostogolire veselă, numai bună pentru zilele de vară).