1985384-0.jpeg

Mocanu Denisa Elena, clasa a IX-a

Colegiul „Național Vasile Alecsandri” Bacău

 

„Pe când eram doar niște puști”, autobiografia lui Patti Smith, cântăreață, scriitoare și artist vizual, prezintă viața autoarei într-un New York boem, al anilor ’60-’70, acțiunea conturându-se în jurul faimosului hotel Chelsea și cuprinzând amintirea peripețiilor propriei ei tinereți în încercarea de a-și găsi drumul în viață. Cartea a fost scrisă în memoria lui Robert Mapplethorpe, artist, fotograf și, totodată, mult iubitul prieten al acesteia. Cei doi se întâlnesc la scurt timp după mutarea lui Patti in New York, în 1967, și doar moartea lui Robert din anul 1989 îi desparte.

„Tânjeam să intru în frăția artiștilor, cu foamea, felul lor de a se îmbrăca, evoluția și rugăciunile lor. Mă imaginam ca Frida pentru Diego, muză și creatoare. Visam să întâlnesc un artist pe care să-l iubesc și să-l susțin și lângă care să pot lucra. Și la orizont a apărut Robert Mapplethorpe.

În memoria sa, Patti surpinde atât viața de artist din epocă, cât și relația de iubire și ulterior de prietenie pe care o are cu Robert, asupra căreia pune accentul. Legătura acestora a fost una inedită, aș putea spune, chiar ciudată, însă devotamentul în creație a fost întotdeauna prezent, în ciuda diferențelor dintre arta realizată de cei doi. Clar tuturor a fost de la început faptul că Robert și Patti erau avangardiști, neadaptați în afara mediului în care trăiau. Din afară păreau un cuplu neobișnuit, însă împreună creau și simțeau și asta era ceea ce conta.

“Eu simțeam nevoia să explorez lumea de afară, iar Robert simțea că trebuie să coboare înăuntrul său, cu toate pericolele pe care această descendență în întunericul interzisului l aducea.

Sunt de părere că autobiografia lui Patti Smith este printre cele mai emotionante scrieri memorialistice. Surprinde pura sinceritate a vieții unui artist pentru care drumul până la faimă nu a fost unul ușor. De cele mai multe ori avem obiceiul de a ne axa atenția în totalitate asupra reușitei finale, fără să ne gândim prea mult la greul prin care majoritatea artiștilor tineri trec. Astfel viața lui Patti ne arată că este neesară multă muncă și sacrificii pentru a ne îndeplini visele. Aceasta a simțit că nimic de acasă nu ar fi oprit-o din a pleca și astfel a ajuns în New York de una singură. Pentru o perioadă de timp a locuit pe străzi, iar după ce l-a cunoscut pe Robert Mapplethorpe, s-a mutat împreună cu el în diferite locuri, supraviețuind din puținul pe care amandoi îl aveau, însă fiind înconjurați de diferite influențe artistice ale momentului.