Pe bună dreptate, prietenii noștri mai mici și mai mari, prevalându-se de drepturile de a se mira și de a întreba, ne-au cerut explicații: „cine este Solomon Marcus?”, „ce e și povestea asta cu Școala solomonarilor lui Solomon Marcus. Ei știu sigur, au spus cei mari și învățați, că nu există nicio o școală cu acest nume?”, „la ce fel de ucenici ne referim?”, „ce sens dăm cuvântului de ucenic?”. De bună seamă, au avut dreptate să ne facă reproșuri, recunoaștem că am greșit și, făcându-ne mea culpa, nu vă lăsăm de data aceasta să căutați singuri răspunsurile, ci vi le dăm noi pe scurt.
Solomon Marcus (1925-2015) a fost una dintre personalitățile emblematice ale culturii noastre recente. Cunoscut ca matematician și profesor universitar, a fost preocupat însă și de alte domenii: informatica teoretică, lingvistica matematică, poetică, semiotică, antropologie culturală, istorie și filosofia științei, biologie.
Mai ales în ultima parte a vieții se va ocupa constant de problemele educației. Cartea „Zece nevoi umane”, apărută în anul morții, ar putea fi considerată ca o sinteză a preocupărilor lui Solomon Marcus în această direcție. Punctul de plecare se află în aceste cuvinte: „Avem cele zece porunci. In complementaritate cu ele, propun zece nevoi umane. Ele își au rădăcinile în copilărie. Ar fi trebuit să facă obiectul educației și învățării, la toate vârstele. Dar nu prea se întâmplă acest lucru. Poate ne aude cineva; acum, la acest moment al unui nou inceput.” Acestea sunt:
- Nevoia de a da un sens vieții, la nivel elementar
- Nevoia de împrospătare
- Nevoia de întrebare și de mirare
- Nevoia de îndoială și de suspiciune
- Nevoia de greșeală și de eșec
- Nevoia de joc
- Nevoia de identitate
- Nevoia de omenesc și de omenie
- Nevoia de cultură
- Nevoia de transcendență”
Cei care doresc să știe mai mult sunt invitați să citească cartea. Suntem convinși că ar putea să intre în topul fiecăruia dintre noi, indiferent de vârstă sau profesie. Credem că poate intra ca un îndreptar pentru viață și în lecturile liceenilor dornici să-și găsească drumul.
De exemplu, recitind articolul, văd ca am greșit o dată. Solomon Marcus a trăit între 1925-2016. De asemenea, am găsit pentru apariția cărții 10 Nevoi umane, anul 2014.