,,Cine devenea stăpân peste miresme, stăpânea și inimile oamenilor.”
Publicat în 1985 și apărut, în română, la Editura Humanitas (2016), ,,Parfumul” este cel mai cunoscut roman al autorului german Patrick Süskind. Născut în 1949, în Bavaria, scriitorul este îndrăgit la nivel internațional pentru ingeniozitatea cu care îmbină elemente de realism magic cu date științifice și istorice.
În Franța împânzită de arome a secolului XVIII, Jean-Baptiste Grenouille se remarcă în breasla parfumierilor prin simțul său olfactiv ieșit din comun, acesta putând să rețină și să recunoască orice mireasmă. Cu toate acestea, personajul nu posedă un miros propriu, fiind, din această cauză, abandonat și respins pe tot parcursul vieții sale. Singurătatea în care trăiește și care îl consumă îl determină să caute, în moduri sumbre, rețeta pentru un parfum perfect, care i-ar putea da control asupra umanității.
Principalul subiect abordat este relația între simțurile noastre și identitatea pe care acestea ne-o creează. Romanul explorează dorința lui Grenouille de a fi iubit, dar și situațiile macabre în care obsesia sa îl împinge.
Printr-o mulțime de imagini olfactive, aflate în centrul universului cărții, narațiunea reușește să poarte cititorii printr-un trecut în care arta parfumeriei devine aproape un domeniu alchimic. În plus, departe de a fi un erou banal, protagonistul reprezintă imaginea geniului neînțeles, împins spre marginea societății. Acesta se preschimbă din tânărul naiv și singuratic într-un criminal odios, dispus să meargă departe în încercarea sa de a concentra natura umană într-o esență. Personalitatea sa întunecată iese, treptat, la iveală, provocând cititorul să empatizeze cu cel care se va dovedi un adevărat sadic, fapt care dă poveștii originalitate.
Recomand cartea oricărui iubitor de romane fantastice sau istorice, presărate cu filozofie și, evident, parfumuri (pe care nu le va mai putea percepe la fel ca înainte)! Deși nu credeam că o carte cu acest subiect m-ar putea interesa, trebuie să recunosc că lectura a fost, în final, o provocare pentru imaginație și simțuri.
Diana Dindeal
Clasa a IX-a, Liceul Teoretic Avram Iancu
Cluj-Napoca
Comentarii recente