În această carte este prezentată ,la început , o fetiță de opt ani pe nume Fern.Aceasta salvează de la moarte un purceluș , pe care îl adoptă și căruia îi dă numele de Wilbur.

            Când acesta crește prea mare, este trimis la ferma unchiului Homer. Fetița îl vizitează cât poate de mult .

Într-o zi, Wilbur , aude de la soții Zuckerman că va ajunge pe masa de Crăciun.Charlotte ,o păienjeniță  deșteaptă și iscusită, se împrietenește cu purcelul și încearcă să-l salveze de la o soartă crudă.

Aceasta îl ajută scriind cuvinte frumoase despre el , doar că oamenii credeau că e o minune. Lurvy , argatul domnului Zuckerman ,vede lucrarea Charlottei   și dă de știre în întreg satul, apoi în întreaga țară. Wilbur este fericit că acum nu va ajunge pe masa de Crăciun. El este trimis la  iarmaroc unde câștigă un premiu.

Charlotte este nevoită să-și depună ouăle de care Wilbur va avea grijă până vor ieși la primăvară. Păienjenița  moare, iar porcușorul este foarte trist.

La vremea potrivită puii ies din ouă și se lasă duși de aerul cald spre o nouă casă. Doar trei păienjenițe  rămân alături de Wilbur. Astfel,nu se simte singur și trăiesc fericiți împreună.

(Marc Andreea, clasa a V-a A , Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” ,Cluj-Napoca)