Autor: Eric-Emmanuel Schmitt
Titlu original: “Oscar et la Dame rose”
Gen: roman epistolar
Anul apariției: 2012
Nr. pagini: 103
Traducere: Marieva Ionescu
Editura: Humanitas Fiction
“Oscar și Tanti Roz” este un roman care și-a lăsat toți cititorii fără replică, pentru că nimeni nu se aștepta ca un băiețel de 10 ani va atinge profunzimea unui om de 60 de ani. Oscar este un copil ce trăiește într-un spital din cauza unei grave boli. După ce ascultă din greșeală o discuție dintre părinții și doctorul său, Oscar află ceea ce nimeni nu avea curajul să îi spună: că este bolnav de leucemie și că mai are doar câteva săptămâni de trăit. Furios, Oscar refuză să mai vorbească cu cei din jurul său, cu excepția lui Tanti Roz, o infirmiera bătrână voluntară cu un trecut exotic, care câștigă încrederea băiatului, surprinzându-l mereu cu povești moderne, care sunt adevărate istorisiri de viața. Tot ea este cea care îi sugerează să îi scrie lui Dumnezeu, iar astfel, Oscar creează o legătură srânsă cu El, fiind din ce în ce mai fericit pe zi ce îi scrie. De fapt, prin sugestia de a-i scrie lui Dumnezeu, Tanti Roz îl induce pe Oscar în cunoașterea adevărată a esenții vieții și moartea nu devine o frică, ci un necunoscut, care trebuie descoperit. Tanti Roz a ajuns să fie cea mai apropiată de copil, transformându-i viața într-o adevărată excursie și demonstrându-i cititorului că oamenii bolnavi au cea mai frumoasă viață, pentru că ei și-o trăiesc la intensitate, în clipa prezentă, în timp ce oamenii sănătoși mereu se grăbesc, niciodată nu reușesc și se află în goana succesului, fără a savura viața “hic et nunc”. Consider că mesajul acestei cărți este: apreciază viața și meditează asupra momentelor esențiale ale vieții, asupra celor mai importante întrebări ale ei, nu cele obișnuite care vizează bunăstarea ta materială. Care e modul în care te afirmi? Care sunt valorile tale? Ce contribuție ai adus lumii acesteia?
Sunt elevă a clasei a VIII-a „E”, Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”, Chișinău, Republica Moldova, profesor-coordonator Bologan Tatiana.
Mă numesc Bolohan Beatrice și sunt elevă a clasei a VIII-a „E”, Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”, Chișinău, Republica Moldova, profesor-coordonator Bologan Tatiana.
Cartea, într-adevăr, e răvășitoare! Deși abordează subiectul bolilor incurabile, are un mesaj profund, inoculând cititorilor dragostea pentru viață și sentimentul gratitudinii pentru ceea ce ni s-a dat.
Te-am văzut la teatru, la spectacolul montat după roman și vreau să subliniez că impactul emoțional sporește prin vizionarea spectacolului. Regizorul și actorii de la „Eugen Ionesco”, teatrul din Chișinău, au realizat o variantă scenică de toată admirația.