Cartea este un roman scris de Éric-Emmanuel Schmitt care a devenit cel mai citit roman al autorului.
Oscar este un tânăr de doar 10 ani care din cauza unei boli grave trăiește într-un spital.După ce ascultă din greșeală o discuție dintre părinții și doctorul său, Oscar află ceea ce nimeni nu avea curajul să îi spună: că este bolnav de leucemie și că mai are doar câteva săptămâni de trăit.Oscar refuză să mai vorbească cu cei din jurul său, comunicand doar cu Tanti Roz, care ii castiga increderea băiatului surprinzându-l mereu cu povești moderne.
Tanti Roz îi sugerează copilului ideea de a trai în fiecare zi, învatandu-l sa aiba mai mult incredere in Dumnezeu pentru a-i inlatura supararea si a-i darui curaj din cauza bolii pe care o are.Tânărul Oscar ajunge să-și trăiască adolescența alături de prietenii din spital, unde intalneste perechea cu care se va casatori, dar suferinta il face sa se desparte de cei dragi in scurt timp.
Spre sfarsitul vietii din cauza bolii cumplite si dureroase Oscar, sfarșește in spital, lăsand in urma un mesaj dureros „Numai Dumnezeu ma poate trezi”, mesaj care a impresionat cititorul.

Acest roman m-a atras sa-l citesc într-un timp scurt, deoarece descrie suferinta omului care se lupta cu o boala incurabila, neputand sa o trateze. M-a impresionat această poveste despre aventura lui Oscar care descrie greutațiile pe care incearca sa le treaca, crezînd ca va fi ajutat atat de doctor, cat si de Dumnezeu.

 

Osorhean Andrei

Scoala Gimnaziala ,,Iuliu Hatieganu”