PicsArt_07-25-09.00.50.jpg

“Watchmen” si nenumăratele conversații pe care le poți începe dacă îl citești

Watchmen este romanul grafic creat de echipa britanică formată din scenaristul Alan Moore , desenatorul Dave Gibbons și coloristul John Higgins ce aduc la viață în paginile cărții o lume extrem de realistă în care oamenii coexistă alături de supereroi, sau mai degrabă foști supereroi, deveniți justițiari. Lumea din Watchmen este una nu cu mult diferită de realitatea anilor ’80, dar este cu siguranță una ciudată , în care un om devenit zeu lucrează alături de guvernul american pentru a preveni și a opri orice război .
Structura romanului grafic se împarte în mai multe povești ce se desfășoară în același timp , toate oferind un portret detaliat și complex pentru fiecare personaj … Realitatea crudă a acestui roman precum și atmosfera dură, în care predomina violența, ce se desfășoară atât în poveste cât și în ilustrațiile ce par a folosi culorile închise alături de cele deschise pentru a construi un contrast între părțile întunecate și cele “jucăușe”, este una sfâșietoare și impresionantă.
Lupta morală a personajelor din Watchmen precum și problemele lor, ce par cât se poate de reale, conturează mai multe povești a căror legătură comună pare a fi la început un mister dar  care este la bază o poveste despre natura umană și despre toate realitățile crunte pe care aceasta le întruchipează.
Geniul lui Alan Moore,  ale cărui prime lucrări grafice se întrec în calitate cu cele ale lui Frank Miller (“The Dark Knight Returns”), relatează o poveste mult mai complexă decât aceea ce stă la suprafață sau într-un sinopsis , dar , pe scurt, povestea începe cu moartea unui fost justițiar, pe care nu îl putem numi chiar supererou, ce își găsește aparentul sfârșit în mâinile unui individ ce pare a fi din același “soi”…
Rorschach, un “detectiv” pe măsura lui Batman ce operează pe cât de ilegal , pe atât de brutal, investighează moartea justițiarului “Comedian”, ajungând de-a dreptul obsedat de ideea unui supererou ce vânează alți foști supereroi. Petele Rorschach sunt alegerea perfectă pentru acest personaj a cărui conștiință este evident mai distrusă decât pare la suprafața  văzând “adevărata” față a lumii . Supranumit Dr. Manhattan , omnipotenta ființă ce ia formă în urma unui accident nuclear  ce merge prost,  prezintă lipsa unei conștiințe, blestemul cunoașterii trecutului , prezentului și al viitorului fără vreo intenție de a îl schimba.
Problemele sociale pe care o astfel de carte le analizează și totuși atitudinea pasivă pe care o ia Alan Moore pentru a spune doar o poveste, a cărui mesaj poate fi interpretat prin “flashback”-urile personajelor, povestea în sine, respectă regula esențială a unei povești grafice “show don’t tell” precum și o apropiere emoțională pentru personaje precum NiteOwl sau Laurie, a căror poveste „de dragoste” nu poate fi comparată cu cea a lui Rorschach dar o poveste a căror personaje lucrează mai bine în roluri secundare , cu o importanță vizibilă și totuși nu extrem de mare.
Majoritatea personajelor din Watchmen au câte o problemă în jurul căreia li se construiește personajul , câte o tragedie sau câte un secret. Deși unele elemente surpriză sunt fără scop sau sens, precum planul răufactorului de a îi înscena un anumit lucru unuia dintre justițiari, fără ca acel lucru să aibă vreo legătură cu puterile respectivului personaj sau câteva povești care deși încetinesc firul narativ, oferă o perspectivă mai largă asupra lumii din Watchmen, toate pot fi iertate pentru experiența, îndrăznesc să spun, unică oferită de poveste.
Personaje precum Comedian (cel care moare în primele pagini), care sunt introduse fără vreo urmă de răscumpărare morală, ajung până la final să fie înțelese de cititor, arată măiestria și atenția dedicate acestui proiect ce nu se simte prea înghesuit. Povestea “desenată” este întreruptă ocazional de câteva pagini din așa-zisa carte a fostului NiteOwl, care oferă o descriere mai profundă și ce oferă o nouă înțelegere a timpului în care povestea are loc , fiind o pauză binemeritată pentru cititor de la narațiunea extrem de întunecată a lui Rorschach.
Deși, în ultimii ani, creatorul Alan Moore nu a reușit să mai atingă același nivel de calitate sau creativitate precum în Watchmen, care a primit o ecranizare ce respectă ideea originală și urmează aproape cuvânt cu cuvânt povestea , schimbând unele detalii care pot scoate cititorul din atmosferă în același timp dură și misterioasă , precum și un serial marca HBO ce va urmări aventurile personajelor înaintea desfășurării poveștii din roman , este recunoscut ca unul dintre cei mai buni autori de banda desenata si a influențat industria cu totul odată cu lansarea acestui roman in 1986.