„Fă lumină, la dracu, şi nu-ţi fie teamă, Dumnezeu e cu noi!”.
Umberto Eco a fost un scriitor italian, editor, filosof și semiotician. Este cunoscut în special pentru romanul său Numele trandafirului (Il nome della rosa, 1980), în care a combinat elemente de semiotică într-un cadru ficțional, combinat cu analiză biblică, studii medievale și teorie literară.
Numele trandafirului (Il nome della rosa) este o povestire istorică, dar și o anchetă pentru găsirea criminalului, care are loc într-o mănăstire italiană, în anul 1327. Călugărul Guglielmo de Baskerville ajunge într-o mănăstire în care s-a comis o crimă. El este însoțit de Adso din Melk, ucenicul său, din perspectiva căruia este povestit romanul. Pe măsură ce ancheta evoluează, alți călugări mor în mod misterios. Guglielmo urmărește toate pistele care i se oferă, însă toți cei pe care îi suspectează a fi vinovați de crima înfăptuită, sunt uciși și ei. Elucidarea crimei trebuie să se petreacă până la sosirea unei delegații pontificale avignoneze pentru a nu păta renumele faimoasei abații.
Cartea poate fi privită ca un roman polițist, dar descoperi în același timp că o poți privi și ca pe un roman istoric sau ca pe un eseu filosofic . De fapt, cartea are multiple semnificații, care la o lectură atentă, ți se dezvăluie, la fel cum un trandafir își arată treptat întraga spendoare, pe măsură ce își deschide petalele.
Mirescu Alice, clasa a XI-a, Colegiul Național Elena Ghiba Birta Arad
Comentarii recente