Eroina din „Numără stelele” este Annemarie Johansen, o fetiță de 10 ani care locuiește în Copenhaga, Danemarca. Acțiunea se petrece în anul 1943, când Danemarca era sub ocupație nazistă.
Annemarie are o soră mai mică, Kirsti, căreia ii spune povești seara la culcare, dar a avut și o soră mai mare, Lisa, care și-a pierdut viața într-un accident la vârsta de 18 ani. În fiecare dimineață, Annemarie și Ellen, prietena sa cea mai bună, merg la școală împreună printre germanii care stăteau la fiecare colț de stradă. În vremurile acelea, oamenii treceau printr-o perioadă foarte grea: după lăsarea întunericului nu mai aveau curent electric, cartofii erau singura mâncare și nu mai aveau voie să iasă din casă după ora 20.
Ellen Rosen și familia sa erau evrei, iar armata germană făcea razii pentru ridicarea evreilor. Fetița a fost lăsată în grija familiei Johansen, ,iar la un control al naziștilor aceasta a fost prezentată drept fiica lor, Lisa.
Pentru a fi mai în siguranță, mama Johansen le ia pe cele trei fete și pleacă la fratele său, Henrik, într-un sat pescăresc în apropiere de Copenhaga. Cu ajutorul unchiului Henrik, al altor pescari si cu unele șiretlicuri, evreii au fost transportați pe malul Suediei, țară care nu a fost sub dominație nazistă. Planul de salvare a presupus multe întâmplări și dovezi de curaj, iar Annemarie află dacă a fost o fetiță curajoasă.
După doi ani, pe când Annemarie avea 12 ani, războiul a încetat, iar danezii îi asteptau pe evrei cu mare bucurie să se întoarca acasă.
Este o poveste despre curaj și prietenie, într-o lume pe care frica pusese stăpânire. O recomand cu încredere!

Recenzie realizată de Denis Teodorescu, clasa a VI-a, C. N. ”Mircea cel Bătrân”, Rm. Vâlcea